Tudta, hogy minden idők legjobb lemeze már 50 éves?

Beatles
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
Vágólapra másolva!
A Beatles albumai között ez volt a nyolcadik. Sokan vannak, akik jobban kedvelték a régi gombákat, de nehéz lenne eltagadni a Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című Beatles-album jelentőségét a zenekar, egyébként pedig a teljes könnyűzenei világ életében. Az album idén lesz 50 éves, és ennek örömére új dokumentumfilmet adnak ki, mutatjuk a trailert.
Vágólapra másolva!

1967. június 1-én jött ki a Beatles legsikeresebb lemeze, a Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című album, és egy nappal később már Amerikában is megjelent. A lemezt a magyarok leginkább csak Bors őrmesterként emlegetik, de ennél jóval fontosabb, hogy a Rolling Stone magazin 2003-ban összeállított

minden idők 500 legjobb lemeze elnevezésű listájának első helyén van az album.

A Bors őrmester 27 héten át vezette a lemezek toplistáját Nagy-Britanniában, és 15 hétig Amerikában. A brit hanglemezgyártók szövetsége (British Phonographic Industry) listája szerint pedig 2006-ig a világon eladott összes lemez közül ez az, ami a második legnagyobb példányszámban fogyott.

Az album idén júniusban lesz 50 éves, ennek örömére pedig új beatleses dokumentumfilm is lesz. A rendező Alan G. Parker, akinek nem ez lesz az első zenével kapcsolatos flimje. Korábban készített filmet a Sex Pistolsról, de külön Nancy Spungenről is, aki a zenekar basszusgitárosának volt barátnője, és halála rengeteg vitát indított a '70-es évek végén. Természetesen úgy nem lenne sok értelme újabb Beatles-filmet csinálni, hogy az embernek nincsenek a birtokában

olyan felvételek, amiket korábban még senki sem láthatott.

Nyilván ez is adott a még készülő It Was Fifty Years Ago Today... Sgt. Pepper and Beyond című dokumentumfilm esetében is.

A Guardian azt írja, hogy a filmet május 26-án kezdik vetíteni a brit mozikban, és nagyjából azt az egy évet dolgozza fel, amíg Lennonék a lemezen dolgoztak. A készítők igyekeztek érdekes megszólalókat összegyűjteni, ilyen lesz Lennon húga is. A film biztosan nem lesz lagymatag, mivel mindent belepaszíroztak, ami meghatározta az album születését. Az pedig nem kevés. Lesz szó kiábrándultságról, a turnék végéről, drogokról, nőkről, istenkáromlásról, lemezégetésről, és persze McCartneyék hangtechnikai újításairól is.