Több száz művész perelte be az elnököt

PAK GUN HJE
Szöul, 2016. november 29. A korrupciós botrányba keveredett Pak Gun Hje dél-koreai elnök sajtótájékoztatót tart Szöulban 2016. november 29-én. Pak Gun Hje kilátásba helyezte lemondását, amennyiben a parlament kidolgoz egy tervet a hatalom biztonságos átruházására. (MTI/EPA pool/Dzson Hon Kjun)
Vágólapra másolva!
461 dél-koreai művész beperelte csütörtökön a korrupciós botrányba keveredett Pak Gun Hje államfőt, valamint kabinetfőnökét és kulturális miniszterét. Ugyanis a kormány feltehetőleg hátrányosan megkülönböztette a vele szemben kritikus művészeket, feketelistát készített róluk.
Vágólapra másolva!

Dél-koreai művészek perelik a felfüggesztett államfőt, mert szerintük feketelistára tette azokat a művészeket, akik kritikus hangon szóltak a kormányról, vagy akár csak az elnökről.

A 461 perelő művész

fejenként egymillió vont (253 ezer forintot) követel kártérítésként.

A művészeket képviselő ügyvédcsoport beadványa szerint "a feketelista sérti a művészek jogait, a szólásszabadsághoz és a magánélethez fűződő jogaikat".

A korrupciós botrányba keveredett Pak Gun Hje dél-koreai elnök sajtótájékoztatót tart Szöulban 2016. november 29-én Forrás: MTI/EPA/POOL/Dzson Hon Kjun

Egyébként két nappal korábban már vádat emeltek Pak Gun Hje januárban lemondott kulturális minisztere, Cso Jon Szun és elnöki kabinetfőnöke, Kim Ki Cson ellen a feketelista készítésének gyanúja miatt. A vádirat szerint a listán szereplő művészektől a kulturális minisztérium tisztségviselőinek

meg kellett tagadniuk az állami támogatást.

A listán állítólag körülbelül tízezer név szerepel, köztük Han Kang író, aki tavaly elnyerte a Nemzetközi Man Booker-díjat, és Pak Csan Vok rendező is, aki 2004-ben elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál nagydíját.

Dél-Korea rendszerváltás utáni történetének legnagyobb politikai botránya tavaly ősszel robbant ki, miután kiderült, hogy az egykori katonai diktátor, Pak Csong Hi lánya, Pak Gun Hje, aki 2013-ban az ország első elnöknője lett, kormányzati és személyi döntésekbe is

engedte beleszólni bizalmas barátnőjét, Csoj Szun Szilt.

Csojnak semmilyen hivatalos tisztsége nem volt.

A gyanú szerint a kormányzat hatalmas összegeket, összesen 77,4 milliárd vont (19,5 milliárd forint) sajtolt ki dél-koreai nagyvállalatokból, és a pénzek végül olyan alapítványoknál kötöttek ki, melyeket a barátnő, Csoj felügyelt. Pakot a törvényhozás decemberben felfüggesztette hivatalából. A dél-koreai jog értelmében ezt követően az alkotmánybíróságnak fél éven belül döntenie kell arról, hogy a parlament jogszerűen járt-e el, visszahelyezik-e hivatalába vagy leváltják az elnököt.