Nacionalizmusból táplálkozik az indiaiak új Guinness-rekordja

2017.02.15. 16:26

Több mint félmillióan énekelték az indiai himnuszt, amivel megdöntötték Banglades 2014-es Guinness-rekordját. A teljesítmény hátterében a nacionalista miniszterelnök intézkedései állnak.

509261 tagú kórus énekelte az 1,25 milliárd lakosú India himnuszát, amit még Rabindranath Tagore bengáli költő írt a 20. század elején.

Többen is énekeltek volna, de csak ez a körülbelül félmillió ember fért be az elkerített helyre. Állítólag még ugyanennyien mentek énekelni, de ők nem jutottak be a rekorddöntés kijelölt helyszínére - írja a Guinnes hivatalos oldala. A megakórus még január 21-én énekelt, de a Guinness csak most hitelesítette a világcsúcsot, amely a

2014-ben felállított rekordot szárnyalta túl, amikor 254 ezer ember énekelt Banglades fővárosában, Dakkában.

A nacionalista miniszterelnök intézkedései állnak a rekord hátterébenForrás: AFP/Dominique Faget

A szervezőbizottság elnöke, Pares Gadzsera azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy "nagyon büszkék vagyunk arra, hogy majdnem rádupláztunk a korábbi rekordra".

A csúcsdöntés hátterében a hindu nacionalista Narenda Modi 2014 óta tartó miniszterelnöksége van, amely - többek között -

kötelezővé tette, hogy az indiai mozikba minden előadás előtt játsszák le az ország himnuszát.

A tavaly novemberi rendelet óta több incidens és letartóztatás is történt, mert a mozik nem engedelmeskedtek a parancsnak. Rengeteg olyan eset is volt már, mikor a himnuszt ugyan játszották, de az emberek nem álltak fel. Az ilyen magatartásra a hatóságok letartóztatásokkal reagálnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK