Nagy-Kálózy, Frenreisz és Tahi Tóth is Kossuth-díjas lett

2017.03.15. 17:01

Állami kitüntetéseket adott át Áder János köztársasági elnök március 15-én. Kossuth-díjat kapott Nagy-Kálózy Eszter, Sass Sylvia, Frenreisz Károly és Tahi Tóth László is.

Kossuth-nagydíj:

 • Kallós Zoltán
  Kossuth-díjas néprajztudós, népzenegyűjtő, a nemzet művésze, a Magyar Corvin-lánc kitüntetettje, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Magyar Néprajzi Társaság tiszteletbeli tagja, a Kallós Zoltán Alapítvány alapítója. Példaértékű életútja során őseink hagyatékának, népi kultúránk legszebb kincseinek továbbörökítése mellett a szórványvidéken élő magyar gyermekek anyanyelvének és kultúrájának megőrzését is odaadóan szolgáló értékmentő munkája, valamint az erdélyi és az anyaországi táncházmozgalom elindításában és fenntartásában vállalt szerepe elismeréseként kapta a díjat.

Kossuth-díj:

 • Bálint Márta színművész
  az erdélyi magyarság megmaradását és a Kárpát-medence kulturális kincseinek továbbadását közel öt évtizede töretlen hittel és alázattal szolgáló, a magyar és világirodalom legnagyobb klasszikusait mély átéléssel és gazdag drámai eszköztárral közvetítő, kivételesen magas színvonalú művészi pályája elismeréseként kapta a díjat.
 • Bertalan Tivadar látványtervező, festő- és grafikusművész, író
  a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Számos, mára klasszikussá vált film és tévésorozat látványvilágát meghatározó, nagy hatású munkája mellett a festészet, a grafika és a könyvművészet területén is kimagasló, sokoldalú alkotóművészi pályáját ismerték el a díjjal.
 • Fésűs Éva író, költő
  a magyar gyermek- és ifjúsági irodalmat gazdagító kiemelkedő életműve, tiszta és szép nyelvi eszközökkel megalkotott, örök érvényű emberi értékeket közvetítő meséi, valamint televíziós és rádiós gyermekműsorai elismeréseként kapta a díjat.
 • Frenreisz Károly zeneszerző, előadóművész
  klasszikus zenei képzettségét a hazai rock-beat korszak több legendás, külföldön is sikeres zenekarának alapító tagjaként kamatoztató, a magyar könnyűzenei életet népszerű slágerek és filmbetétdalok sorával gazdagító pályáját ismerték el a díjjal.
 • Galánfi András fafaragó népi iparművész, előadóművész
  a népművészet mestere, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. A rönkbútor-faragás régi hagyományát mesteri módon folytató, a modern funkciót hagyományos stílussal ötvöző alkotásai, valamint a magyar népi tárgykultúra kincseinek továbbörökítését elhivatottan szolgáló munkája elismeréseként ítélték oda neki a díjat.
 • Kamp Salamon karnyagy
  a Lutheránia Ének- és Zenekar Liszt Ferenc-díjas karnagya, a Magyar Bach Társaság alapítója és elnöke, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Karmester és Karvezető Tanszékének egyetemi tanára. A klasszikus repertoár, főként a barokk zene és Johann Sebastian Bach életművének széles körű megismertetése mellett az egyházi kantáták és a kortárs művek megszólaltatására is nagy hangsúlyt fektető karnagyi és művészeti vezetői munkája, valamint értékes zenepedagógusi tevékenysége elismeréseként kapta a díjat.
 • Keleti Éva fotóművész
  Balázs Béla-díjas, kiváló és érdemes művész részére a magyar vizuális kultúra egyik meghatározó szereplőjeként elsősorban a hazai színházi élet kulisszák mögötti világának dokumentarista stílusú, valósághű megörökítését szolgáló, példaértékű szakmai alázattal végzett művészi munkája elismeréseként kapta a díjat.
 • Nagy-Kálózy Eszter színész
  Jászai Mari-díjas színművész, kiváló és érdemes művész. Páratlanul gazdag és sokszínű, a naivaszerepektől a legjelentősebb drámai hősnőkig terjedő, nagyívű színpadi, illetve számos felejthetetlen alakítást magába foglaló mozifilmes pályája, valamint jelentős szinkronszínészi tevékenysége elismeréseként ítélték neki a díjat.
 • Péterfy László szobrászművész
  a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Az erdélyi középkori és reneszánsz művészet, illetve a népi kő- és fafaragás hagyományait modern stílusokkal ötvöző, számos jelentős köztéri alkotást magába foglaló, kimagasló művészi életműve elismeréseként kapta a díjat.
 • Radnóti Zsuzsa dramaturg, szakíró
  Jászai Mari-díjas, érdemes művész. A kortárs magyar irodalom legjelentősebb alkotásainak hiteles, a szerzői koncepciót híven tükröző színpadra állítása mellett a hazai drámairodalom történetének kutatása és publikálása terén is rendkívüli munkája elismeréseként kapta a díjat.
 • Richter József artista
  Jászai Mari-díjas cirkuszművész, érdemes művész. A magyar cirkuszművészet hagyományainak továbbélését és nemzetközi rangra emelését szolgáló, kimagasló színvonalú artistaművészi pályája, illetve világszerte sikeres produkciók sorát felvonultató társulatvezetői munkája elismeréseként ítélték neki a díjat.
 • Sass Sylvia operaénekes
  Liszt Ferenc-díjas, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Magyar Állami Operaház volt magánénekese. A világ legrangosabb operaszínpadain és koncertpódiumain egyaránt rendkívül sikeres, az operairodalom szinte minden fontos drámai szoprán szerepét felvonultató művészi pályája, valamint a fiatal tehetségek felfedezése és nevelése iránti elkötelezettsége elismeréseként kapta a díjat.
 • Tahi Tóth László színművész
  Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művész. Eredeti látásmódját és kivételes jellemábrázoló képességét a tragikomikus és groteszk műfaj mestereként zseniális alakításokban kamatoztató, sokoldalú színházi és filmes pályája, valamint hangjával számos emblematikus filmes karaktert feledhetetlenné tevő szinkronszínészi munkáját ismerték el a díjjal.