Nemzetközi fesztiválon versenyez a Békéscsabai Jókai Színház

2017.05.15. 16:07

Ukrajna legnagyobb nemzetközi színházi fesztiváljára kapott meghívást a Békéscsabai Jókai Színház A fösvény című darabja. A Moliére-produkció Herszon városban a 19. Melpomena Tavrija Nemzetközi Színházi Fesztiválon mutatkozik be.

Merő Béla, a darab rendezője azt mondta, május 22-től 29-ig lesznek Ukrajnában, a művet - melyet az évadban a Színház házhoz megy elnevezésű kezdeményezés részeként iskolákban adtak elő - magyarul, ukrán feliratozással játsszák majd. A zenét az ukrán Alekszandr Gonobolin, Ukrajna érdemes művésze, Herszon város díszpolgára szerezte.

A rendező szerint a nyelv nem jelent problémát, mert, ha jó az előadás, a néző úgyis csak a színészekre figyel.

A kommunikatív elemek helyébe a metakommunikatívak lépnek, az hordozza a verbalitást

- mondta.

Azt is mondta, nem a verseny a cél, hanem a különböző országok színházai közti találkozó, az ismerkedés. A magyar-ukrán kapcsolatok egyre szorosabbak, Sztanyiszlav Mojszejev, a kijevi teátrum művészeti vezetője és Alekszander Knyiga, a herszoni színház igazgatója Békéscsabán jártak a múlt nyáron, idén szeptemberben a herszoni színház vendégszerepel majd a békési megyeszékhelyen. Mojszejev két év múlva rendez egy darabot a Jókai Színházban.

Arról is folynak tárgyalások, hogy

egy darabot "színészcserével" vigyenek színre,

ahogy egykor Kállai Ferenc A revizort játszotta Leningrádban.

A nemzetközi fesztiválon tíz ország, Ukrajna, Portugália, Románia, Franciaország, Fehéroroszország, Törökország, Litvánia, Lengyelország, Örményország és Magyarország képviselteti magát 36 produkcióval.

A színházi programok mellett mesterkurzusokat tartanak színészek számára,

szakmai konferenciákat szerveznek színházigazgatók és rendezők részvételével,

díszlet- és jelmeztervezők munkáiból rendeznek kiállításokat.

Ezen kívül utcai felvonulások színesítik a programot, éjszakánként a nagyszínpadon, a színházi kávézóban és a Dnyeper partján esztrádműsor várja az érdeklődőket.

A Békéscsabai Jókai Színház negyedik alkalommal vesz részt a színházi seregszemlén. Tavaly A szűz és a szörny című Pozsgai-darabbal, tavalyelőtt a K und K (Karády katonái) zenés víziójátékkal, 2014-ben pedig a Monte Cristo grófjával szerepeltek a Dnyeper parti városban - mindhárom alkalommal díjazták az előadásokat - írták a közleményben.

A fösvényben a főbb szerepeket Bartus Gyula, Vadász Gábor, Komlósi Kata, Nagy Róbert és Kovács Edit játssza.