Meghalt Chris Cornell

2017.05.18. 10:04

52 éves korában váratlanul meghalt Chris Cornell, a Soundgarden és az Audioslave énekese.

Az AP hírügynökség értesülései szerint Cornell szerda éjjel halt meg Detroitban. A hírt a BB Gun Press nevű, rockzenekarokkal foglalkozó pr-ügynökség vezetője, Brian Bumbery tudatta. 

Az AP-nek azt mondta, hogy az énekes éppen turnén volt a Soundgardennel. Halála "hirtelen és váratlan" volt, a feleségét és a családját sokkolta a hír. A halál okát még vizsgálják. 

Chris Cornell 2017 januárjában, Los AngelesbenForrás: AFP/2017 Getty Images/Kevin Winter

Egy meghatározó hang

Az énekes-dalszerző-gitáros Chris Cornell - eredeti nevén Christopher John Boyle - 1964-ben született a Washington állambeli Seattle-ben. A 90-es években kibontakozó grunge mozgalom fontos alakja volt, és három legendás rockzenekarban is zenélt. 

Karrierjét az 1984-ben alapított Soundgardennel kezdte,  amely a seattle-i zenei szcéna egyik meghatározó zenekara lett. Összesen hat stúdióalbumot adott ki a zenekarral, az utolsó a 2012-ben megjelent King Animal volt, amelyet 13 év szünet után adott ki az újra összeálló banda.

1990-ben, szintén Seattle-ben elindult mellékprojektje, a Temple of the Dog, amelyben a későbbi Pearl Jam tagjaival zenélt. 2001-ben pedig a Rage Against the Machine tagjaival megalapították az Audioslave nevű supergroupot. A zenekar három albumot adott ki. 

Chris Cornell számos projektje mellett szólóban is nagyon aktív volt, 2015-ben jelentette meg Higher Truth című ötödik szólóalbumát. 

Karrierjében a filmzenék is fontos szerepet játszottak. Többek között ő volt az első amerikai férfi, aki egy James Bond-film főcímdalát énekelte: ez volt a You Know My Name, amely a Casino Royale-hoz készült. Legújabb, márciusban megjelent dala, a The Promise szintén egy filmhez készült.

Fontos volt számára a jótékonykodás is, a Chris and Vicky Cornell Alapítványon keresztül támogatta a szegény, kiszolgáltatott és erőszak által fenyegetett gyerekeket.

Chris Cornell folyamatosan koncertezett, pénteken az ohiói Rock On The Range fesztiválon lépett volna fel. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK