Több mint 3 millió dollárért kelt el a magyar származású festő képe

2017.05.19. 11:24

A becsérték feletti áron, jutalékkal együtt 3 252 500 dollárért (908 millió forintért) kelt el Hantai Simon Mariale-sorozatának M.D.4 című darabja a Sotheby's csütörtök esti New York-i kortárs árverésén.

A magyar származású francia festő művei iránt egyre nagyobb a kereslet, decemberben a Sotheby's párizsi árverésén 4,43 millió eurót adtak egyik festményéért. Hantai Magyarországon született, de Franciaországban lett keresett művész. 1960-ban kezdett el a védjegyévé vált, úgynevezett pliage (festett, gyűrt majd újrahajtogatott vásznak) technikával dolgozni. Két év alatt 18 nagy kép került ki a keze alól, ezek javarésze ma múzeumoké, nagyon kevés darab jut ki a műtárgypiacra.

Ugyanezen az árverésen a művész és az amerikai alkotók esetében egyaránt rekordot jelentő 110,5 millió dollárt (30,85 milliárd forintot) fizettek Jean-Michel Basquiat egyik alkotásáért. A mindössze 27 évesen, 1988-ban meghalt Basquiat cím nélküli képét Maezava Juszaku milliárdos japán üzletember vette meg 10 perces licitháború után. Basquiat esetében eddig 57,3 millió dollárt volt az aukciós rekord tavaly májusból, és akkor is Maezava Juszaku volt a vevő. 

A most elárverezett Basquiat-kép leütési ára több rekordot is megdöntött, nemcsak a művész és az amerikai alkotók eladási rekordját, de ez lett a legmagasabb áron elkelt műalkotás, amelyet fekete képzőművész készített, és az első olyan 1980 után készült műalkotás, amely átlépte a 100 millió dolláros határt. 

A páratlan leütési árral Basquiat bekerült olyan művészek, mint Picasso, Giacometti, Andy Warhol és Francis Bacon panteonjába - mondta Oliver Barker, a Sotheby's nemzetközi kortárs szakértője.

Az aukció 50 tétele kettő kivételével mind elkelt, az összbevétel elérte a 319,2 millió dollárt, ami jóval meghaladta a becsült 277 millió dolláros bevételt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK