Megtámadják a Dalí exhumálását elrendelő bírósági döntést

DALÍ, Salvador
Salvador Dalí spanyol szürrealista festő 1966. júniusban a katalóniai Cadaquésben.
Vágólapra másolva!
Megtámadja a Salvador Dalí exhumálását elrendelő bírósági döntést a művész örökségét kezelő Fundación Gala-Salvador Dalí. Az alapítvány közleménye szerint a napokban benyújtják a bíróságnak a fellebbezést, amelyen már dolgoznak a jogászaik - méghozzá a spanyol államügyészség koordinálása mellett. Az ügy ugyanis a spanyol államot is érinti, mint a törvényes leszármazottak nélkül elhunyt művész örökösét. A világhírű szürrealista festő exhumálását egyébként éppen azért rendelte el a bíróság, mert a 61 éves Pilar Abel azt állítja, hogy ő Salvador Dalí lánya.
Vágólapra másolva!
Salvador Dalí spanyol szürrealista festő 1966 júniusában a katalóniai Cadaquésben. Forrás: MTI/EPA/EFE/Lama

A madridi bíróság hétfőn rendelte el Salvador Dalí holttestének kihantolását egy apasági vizsgálathoz.
A világhírű szürrealista művészről, aki már 1989 óta nem él, egy Katalóniában élő nő állítja, hogy az apja, ugyanis a festő titkos kapcsolatot folytatott az édesanyjával az 1950-es évek közepén.

Pilar Abel mindezzel 2015-ben fordult a bírósághoz. Elmondása szerint szülei akkor ismerkedtek meg, amikor édesanyja, Antonia háztartási alkalmazottként dolgozott Cadaquésben a festő barátainál.

Az állítólagos viszony idején Dalí a múzsájával, Galával, azaz Elena Ivanovna Diakonovával élt házasságban - ebből a kapcsolatból nem született gyerek.

A bíró szerint az apaság megállapításához szükség van Dalí maradványainak kihantolására,

mert sem olyan biológiai minták, sem olyan személyes tárgyak nem maradtak fenn, amelyek alapján elvégezhető lenne a vizsgálat.

Pilar Abel Salvador Dalí spanyol szürrealista festő figueresi múzeuma előtt 2017. június 26-án, amikor egy madridi bíróság elrendelte Dalí földi maradványainak kihantolását Forrás: MTI/EPA/EFE/Robin Townsend

Pilar Abel a spanyol sajtóorgánumoknak azt mondta,

célja, hogy kiderüljön az igazság,

hogy megtudja, kicsoda valójában. Ugyanakkor teljesen biztos a várható eredményben. Ha az asszonyról bebizonyosodik, hogy ő Salvador Dalí lánya, az örökség 25 százalékára tarthat igény. Ez azonban már egy másik bírósági eljárás tárgya lehet.

A szakértők szerint Dalí örökségének értéke felbecsülhetetlen,

de egyes, a sajtóban megjelent becslések szerint több száz millió euróról lehet szó.