Budapesten a világhírű művészpáros

George Passmore és Gilbert Proesch, művésznevükön Gilbert és George Bűnbak képek Budapestnek című kiállításuk sajtóbemutatóján a Ludwig Múzeumban 2017. július 7-én.
Vágólapra másolva!
Ma nyílik és július 8-tól látogatható a Ludwig Múzeumban a világhírű művészpáros, Gilbert & George Bűnbak képek Budapestnek című kiállítása. 
Vágólapra másolva!
George Passmore és Gilbert Proesch, művésznevükön Gilbert és George Bűnbak képek Budapestnek című kiállításuk sajtóbemutatóján a Ludwig Múzeumban 2017. július 7-én. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az ötven éve együtt dolgozó művészpáros fő témája a modern városi létezés. Gilbert & George műveinek középpontjában a művészek állnak mint „élő szobrok".

A tabuk és művészeti konvenciók határait feszegetve az aktuális társadalmi jelenségekről kommunikálnak műveikben.

Életüket és művészetüket nem választják el egymástól:

provokatív és sokkoló műveikre a nézőkkel történő intenzív kommunikáció jellemző.

Budapesti tárlatuk különlegessége, hogy projekt több múzeumi bemutatását követően a kiállítás kifejezetten a Ludwig Múzeum tereire szabott látvánnyal várja a látogatókat.

A Bűnbak képek Budapestnek című kiállítás szeptember 24-ig látható. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kivétel nélkül 2013-ban született Bűnbak képek a modern nyugati világot tárják elénk Gilbert & George szociológiai környezetén keresztül, feltérképezve a lakói együttélése és interakciói által keltett feszültségeket. A képeket különböző faji és társadalmi háttérrel rendelkező fiatalok népesítik be: elkendőzött muszlim nők, és persze Gilbert & George, olykor maguk is maszk mögé bújva, máskor bombaszerű nitrós palackokba bugyolálva, különféle álruhákban, időnként darabokra szaggatottan.

Egyedi és közvetlen módon nyúlnak olyan témákhoz, mint a halál, a remény, az élet, a félelem, a szex, a pénz, a faj és a vallás.

Gilbert & George műveikkel nem félnek provokálni. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kiállításhoz egy katalógus is kapcsolódik, amelyben Michael Bracewell regényíró és kritikus átfogó esszéje olvasható. A tárlatot szeptember 24-ig lehet megtekinteni a Ludwig Múzeumban.