Vágólapra másolva!
Több mint száz kortárs és világzenei koncerttel, dzsessz- és táncelőadással, képzőművészeti és irodalmi programmal, negyven helyszínen rendezik meg október 6. és 22. között a 26. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivált, a régió egyik legfontosabb összművészeti fesztiválját, Izrael és a zsidó művészet díszvendégségével. 
Vágólapra másolva!
A CAFe Budapest sajtótájékoztatója a Várkert Bazárban Forrás: Posztós János

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a CAFe Budapestet szervező Operatív Testület elnöke a fesztivál programját ismertető sajtótájékoztatón felelevenítette a rendezvény történetét: az őszi fesztivál megújítása négy évvel ezelőtt kezdődött, akkor kapta a CAFe Budapest a mostani nevét is.

Azóta számos társrendezvény csatlakozott a fesztiválhoz, például az Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásár, a Margó Irodalmi Fesztivál vagy a Mercedes Benz Fashion Week Central Europe, de magának az eredeti rendezvénynek a szervezői is indítottak új fesztivált: a Budapest Ritmo világzenei sorozatot. Idén pedig új fesztiválozóként négynapos, ünnepi koncertsorozattal mutatkozik be a Kuplung Sounds Good!

Káel Csaba és Bán Teodóra Forrás: Posztós János

Káel Csaba azt is hangsúlyozta, hogy a fesztivál

egyik "örökös fókusza" Bartók Béla,

akinek idén nemzetközi sztárokkal mutatják be az életművét. A világhírű magyar zeneszerző előtt tiszteleg például Tan Dun Oscar-díjas kínai-amerikai komponista is a CAFe Budapest nyitókoncertjén.

A CAFe Budapest keretében tartják Selmeczi György Szent Lászlóról szóló Boldogasszony lovagja című vígoperájának

ősbemutatóját,

Novák Eszter rendezésében, ahogy Vajda Gergely Georgia Bottoms című vígoperájának magyarországi premierjét is. Ezenfelül a hamburgi ősbemutató után néhány nappal érkezik Budapestre Multiversum című, új munkájával Eötvös Péter és a Royal Concertgebouw Orchestra. De először hangoznak el a Karosi Júlia Quartet előadásában Bartók instrumentális műveinek feldolgozásai és az énekesnő új, több tételes saját szerzeménye Words and Beyond címmel.

Öt év után különleges jazzműsorral lép újra színpadra Budapesten a legendás bariton, Thomas Quasthoff, és a belvárosban, egy Kálvin téri

irodaház üvegfalán mutatja be lélegzetelállító koreográfiáját a vertikális tánc amerikai úttörője, a Bandaloop.

A táncrajongók ettől függetlenül is különösen izgalmas fesztiválra számíthatnak, mert Kodály és Ligeti műveiből építkezve bemutatja új koreográfiáját a Bozsik Yvette Társulat, Alain Resnais kultikus filmjéből ihletet merítve, HIR-O címmel készül bemutatóra a Frenák Pál Társulat, és Hans van Manen, a modern balett holland mesterének koreográfiáit egy estén bemutató, LOL című premierjével csatlakozik a fesztiválhoz a Magyar Nemzeti Balett.

Az Élőkép Társulat előadása a CAFe Budapest sajtótájékoztatóján Forrás: Posztós János

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál minden évben kiemelt figyelmet szentel egy-egy ország kultúrájának:

idén Izrael és a zsidó kultúra áll a CAFe Budapest fókuszában.

Fellép többek között Hattyúk tava-koreográfiákkal az Izrael Balett, itt lesz Avishai Cohen nagybőgős triója, Avi Avital és Omer Avital adnak koncertet; az Art Market Budapest Kortárs Képzőművészeti Vásár pedig az izraeli kultúra képző- és fotóművészeti vetületét mutatja be.

Eran Shakine Forrás: Posztós János

Október 6-án nyitja meg Capa in Israel című kiállítását a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ,

Eran Shakine elismert izraeli képzőművész pedig elárulta, hogy

új köztéri szobrot készít Budapestre:

hat méter magas nőalakja a Széchenyi téren, a Lánchíd mellett lesz látható.

De itt lesz Izrael legnépszerűbb indie-folk együttese, a Lola Marsh is.

Budapestre érkezik a fiatal jazztitán, Jacob Collier, itt lesz a fúziós jazz kitűnő izlandi képviselője, a Mezzoforte zenekar, színpadra lépnek a kollektív improvizáció mesterei, Danilo Pérez, John Patitucci és Brian Blade, és Budapestre jön

az elektronikus zenei ikon,

Carl Craig is.

Káel Csaba és Bán Teodóra az Operatív Testület elnöke és tagja Forrás: Posztós János

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az Operatív Testület tagja többek között az Izrael Balett fellépését illetve Oláh Kálmán Kodály Impressions című koncertjét emelte ki, de felhívta a figyelmet az Anima Sound System és Heidi Vogel Jerusalem My Love című estjére, valamint az idén harminc éves Mini-Fesztiválra is.

Elek Judit és Eredics Áron Forrás: Posztós János

Elek Judit filmrendező elmondta, hogy És a halottak újra énekelnek című estje az erdélyi haszid népdalkincs nyomába indult Eisikovits Miksa gyűjtése nyomán; Eredics Áron, a Söndörgő zenekar vezetője pedig arról beszélt, hogy az Amsterdam Klezmer Banddel együtt lépnek majd fel a Budapest Ritmo színpadán.

Virágh András Gábor fiatal kortárs zeneszerző hozzátette, hogy további négy társával idén alakították meg a Studio 5 csoportot, amelynek Hang / Levegő / Lélegzet című koncertje a Szent István-bazilikában lesz hallható.

A fesztivál részletes programja ide kattintva is lehet böngészni.