Falhoz nyomva fogdosta a nőket a világhírű karmester

2017.12.22. 16:47

A londoni Royal Philharmonic Orchestra bizonytalan időre kitiltotta Charles Dutoit karmestert, mert már négy nő is szexuális zaklatással vádolja. Dudoit egyelőre időt kapott, hogy jogi úton bizonyítsa be ártatlanságát. 

A londoni Royal Philharmonic Orchestra vezető karmestere, Charles Dutoit összes fellépését törölték, mert már négy nő vádolta meg szexuális zaklatással - írja a BBC. A három operaénekes és egy zenész vádjára egyelőre nem reagálit Dutoit, aki az első számú karmestere és művészeti igazgatója volt a londoni zenekarnak. Egyébként a filharmonikusok nyilatkozata szerint 

az eltiltás közös megegyezés alapján történt.  Az eltiltás azért szól határozatlan időre, mert a zenekar fenntartói így ad esélyt Dudoit-nak, hogy jogi úton, bizonyítékokkal tisztázza magát. 

Az áldozatok szerint a karmestert egy életre el kellene tiltani.Forrás: leemage/©Marcello Mencarini/Leemage/Marcello Mencarini

A New York-i Filharmonikusok már 5 koncertjükről is törölték a karmestert, ezek januárban lettek volna. Ezen kívül már a Chicago Szimfonikus Zenekar, és a Cleveland Zenekar sem engedi, hogy 2018 első felében közreműködjön a koncertjeiken, miután megtudták, hogy négy nő is megvádolta.

Dutoit sikerei
Dutoit már vezényelt a világ leghíresebb operáiban, 10 alkalommal jelölték Grammy-díjra, ebből kétszer meg is kapta az elsimerést. 25 éven keresztül volt a művészeti igazgatója a Montreal Szimfonikus Zenekarnak, egy évtizedig volt zenei igazgatója a Orchestre National de France-nak, és jelenleg is zenei igazgatója a tokiói NHK Szimfonikus Zenekarnak.

Egy nyugdíjas operaénekes, Paula Rasmussen azt mondta, az ő esete Dutoit-val 1991-ben történt Los Angelesben. A karmester a az öltözőjében a falhoz szorította, a nadrágjába dugta a kezét, és az énekesnő akarata ellenére megcsókolta. Az 52 éves Paula Rasmussen azóta is retteg, hogy valaha kettesben marad a karmesterrel. Egy másik énekes egy 1985-ös minnesotai esetet idézett fel, azt mondta, Dutoit egy hotelszobában lökte a falhoz, és a térdét a nő lábai közé szorította. Egy áldozat név nélkül annyit mondott, hogy többen félnek a karmestertől, és egy életre ki kéne tiltani a szakmából, egy másik nő pedig azt mondta, hogy 2006 és 2010 között rendszeresen zaklatta a karmester. Mind a négy áldozat egyetértett abban, hogy a korábban bejelentett James Levine-t ért vádaknak köszönhetően mertek felszólalni ennyi év után.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK