Világsztárok és legendás alkotók a budapesti fesztiválon

Kurt Elling
Vágólapra másolva!
Március 30-tól három héten át közel 40 helyszínen, több mint 150 programmal várja a közönséget Közép-Európa egyik legfontosabb összművészeti seregszemléje, a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál.
Vágólapra másolva!

A fesztivál minden évben több meghatározott tematika köré szerveződik, és Liszt Ferenc alakja és életműve évről évre központi szerepet tölt be a fesztiválon. Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a fesztivál Operatív Testületének elnöke a fesztiválról azt mondta, annak idején „meghatározó momentum volt, amikor elkezdtük tematizálni a fesztivált, és választottunk egy olyan alkotót, akinek

a fesztiválon. Liszt Ferenc vitathatatlanul a 19. század egyik legnagyobb hatású művésze, zeneszerzője volt.”

Kele Brigitta operaénekesnő Forrás: Klaudia Taday

Rendhagyó módon idén a Budapesti Tavaszi Fesztivál nagypénteken kezdődik, és Liszt monumentális oratóriuma, a Szent Erzsébet legendája nyitja meg az eseménysorozatot. A címszerepben a Kolozsvári Operából induló, az elmúlt évben

a New York-i Metropolitan színpadán is szereplő Kele Brigitta

látható, olyan partnerekkel, mint napjaink egyik legkeresettebb Wagner-énekese, Albert Pesendorfer. Káel Csaba a nyitóműről azt mondta, ehhez az előadáshoz „olyan bemutatói apparátus és szólisták kellenek, amihez elengedhetetlen volt a fesztivál támogatása”. Húsvét vasárnapján, április első napján Telemann kései korszakának egyik ékköve, a Jézus feltámadása és mennybemenetele című mű csendül fel Vashegyi György vezényletével, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus előadásában.

Vashegyi György Forrás: Gabor Kotschy

A fesztiválon kiemelt szerepet kap egy hangszer is: a zongora nemzetközi és hazai kiválóságainak sorában itt lesz Martha Argerich és a Kremerata Baltica, a 2018-ban Grammy-díjjal elismert Danyiil Trifonov, az izraeli-amerikai zongoraművész, Yefim Bronfman és a Bécsi Filharmonikusok, Rudolf Buchbinder és a City of Birmingham Symphony Orchestra. Daishin Kashimoto és Andreas Ottensamer kíséretében érkezik Yuja Wang zongoravirtuóz,

a Londonban élő zongoristalegenda, Frankl Péter pedig Várdai Istvánnal lép színpadra,

és lenyűgöző Liszt-programmal készül a Liszt-díjas zongoraművész, Farkas Gábor is.

A Grammy-díjas Danyiil Trifonov Forrás: Dario Acosta

Káel Csaba a zongora kiemelt szerepéről azt mondta, „a zongora ott van mindenkinek a látóterében, az egyik legnépszerűbb hangszer, mégis több újdonságra ráirányítja az ember figyelmét, ha egymást követő napokon ennyi kiemelkedő művészt és művet hallgathat meg. [...] A zenetanulásban és a kórusban éneklésben óriási potenciál van, amit kezdünk elfelejteni. Most a zongoraművészeket bemutató tematika egy felkiáltójel lesz, ebből a szempontból is.”

Emmanuelle Haim Forrás: Marianna Rosenstiehl

A régizene műfajának egyik legjelentősebb karmestere, Emmanuelle Haïm saját, világhírű együttese, a Le Concert d'Astrée élén látogat a fesztiválra. Érdekesség, hogy a 38. Budapesti Tavaszi Fesztiválon

debütál a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen életre hívott Zsabó Fesztivál,

amelyen fellép a La Cetra d'Orfeo, a barokk furulya és fuvola mestere, Anneke Boeke, az ifjú holland tehetség, Lucie Horsch és az Anima Musicae Kamarazenekar, valamint Tóth-Vajna Zsombor és Tóth-Vajna Gergely.

A 100 éve született zsenit, Leonard Bernsteint A Quiet Place című művével ünnepli a fesztivál: a Neue Oper Wiennel közös produkció Walter Kobéra karmester vezényletével alig néhány nappal a bécsi bemutató után érkezik Budapestre. Szinte azonnal a bayreuthi premiert követően láthatja a fesztiválközönség Kovalik Balázs rendezésében Hasse Artaserse című operáját is.

Azévfordulók és ünnepnapok több különböző műfajban is érdekesek lesznek. 2018 áprilisában az énekes-dalszerző Ákos 50 éves lesz, és ezzel egyidőben rendhagyó koncerttel ünnepli pályafutása kezdetének 30. évfordulóját is április 7-8-án a Müpában. Április 10-én, a költészet napjának előestéjén Hobo Látnokok, költők, csavargók címmel készül különleges estre a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Kurt Elling Forrás: Anna Webber

Az idei fesztiválon is jócskán jut a jazzből, az elektronikus és a könnyűzenéből. Az egyik legjobban várt jazzesemény idén Kurt Elling koncertje lesz, de komoly az érdeklődés Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új kvartettjének fellépése iránt is. A Balázs Elemér Group legújabb, Sounds of Diversity című lemezét mutatja be, de fellép Lukács Miklós cimbalomművész,

ráadásul olyan művészekkel, mint Szakcsi Lakatos Béla,

Szirtes Edina Mókus, Dresch Mihály és Balogh Kálmán. Játszik majd a provokatív stílusáról híres amerikai jazzformáció, a The Bad Plus trió. Az elektronikus és könnyűzenei programot a Tale of Us páros, Henrik Schwarz és Bugge Wesseltoft kettőse és a Jazzanova Paul Randolph-fal kiegészülve színesiti. DJ Bootsie a Talamba ütőegyüttessel közösen lép fel, és jön a kanadai Braids, valamint a francia Chapelier Fou is.

A Braids Kanadából érkezik Forrás: Origo

A fesztivál programja számos táncművészeti programmal is szolgál majd. Legújabb koreográfiáját hozza el a fesztiválra Wayne McGregor, napjaink egyik legfontosabb koreográfusa, a néptánc rajongói pedig két fontos premiernek is örülhetnek. A Duna Művészegyüttes a Szerelmünk, Kalotaszeg című bemutatójával, míg Foltin Jolán Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas magyar táncművész, koreográfus-rendező új alkotásával, a Feketetó-val érkezik.

A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a főváros legfontosabb kulturális intézményei, legizgalmasabb játszóhelyei gondolkodnak együtt. Ismét közel 70 kiállítótér, múzeum és műterem nyitja meg kapuit a Budapest Art Week keretében, és számos fővárosi múzeum és galéria ekkorra időzítette legújabb kiállítását. Idén is sokszínű program várja a családokat, a Családok Éve 2018 kezdeményezéshez a fesztivál többek között a Cinemira – Nemzetközi Gyermekfilm Fesztivál és a PONT Fesztivál programjaival kapcsolódik.

A 2017-es Budapest Art Week Forrás: Egyed Péter

Az Akvárium Tavasz Teraszon, valamint Budapest utcáin és terein is meglepetésekkel találkozhatnak majd a járókelők a #felafejjelbudapest városi sétáitól kezdve a Magyar Költészet Napján debütáló zsebkönyv- automatáig. 2018-ban sem marad el, ám rendhagyó módon az eseménysorozat záróakkordja lesz a sokak által várt és szeretett, a várost átszelő összművészeti kavalkád, a Fesztiválzáró Promenád. A kulturális tavasz 2018-ban is március 30-án, a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitónapján kezdődik, és több mint három héten át várja kihagyhatatlan programokkal a közönséget. A fesztivál programjaira a jegyek a Müpa és a BFTK jegyértékesítési pontjain, illetve a www.btf.hu honlapon vásárolhatók meg.