A lakosok miatt nem zenélhet többé a hollandiai aszfalt

Forma-1, Circuit de Barcelona-Catalunya, Barcelona teszt 2018
A 2018-as szezon előtt felújították a barcelonai pálya aszfaltját
Vágólapra másolva!
Nem vált be a zenélő aszfalt az észak-hollandiai Frízföldön, a tartomány himnuszának első taktusait lejátszó speciális burkolatot néhány nap múltán el kellett távolítani a közeli település lakóinak tiltakozása miatt.
Vágólapra másolva!

A hollandiai Jelsum falu közelében pénteken lefektetett zenélő aszfalton akkor csendült fel a frízföldi himnusz, ha az autósok a

maximálisan megengedett 60 kilométeres sebességgel, azt nem meghaladva hajtottak át rajta.

Az autósok azonban, élükön a szombat éjjelente megszaporodó taxisok, erősen felgyorsítottak a táblával is jelzett szakasznál, mert kíváncsiak voltak, hogy magasabb sebességnél is zenélnek-e az aszfaltba vájt rovátkák.

A környékbeli lakosok azt mondták, hogy

őrületbe kergette őket ugyanannak a dallamnak az örökös ismétlődése.

A nagyobb sebesség a széllel párosítva gyorsabb és hangosabb dallamokat csalt ki az aszfaltból, ami már zavarta a környékbeli emberek nyugalmát. Sokan alig tudtak aludni a zajtól. Volt, aki egyenesen lelki terrorról beszélt.

A panaszok miatt a hatóságok kedden

felszedték a 80 ezer euróba, azaz 25 millió forintba kerülő burkolatot,

amely a kezdeményezők szerint a viccességén kívül a közlekedésbiztonságot is szolgálta volna. Szerintük ugyanis a sebesség csökkentésére ösztönözte volna az autósokat. Azért is sajnálták a zenélő útszakaszt, mert jó eleme lehetett volna a frízföldi Leeuwardennek, Európa egyik idei kulturális fővárosának kínálatába. Frízföld amúgy egy saját nyelvű és kultúrájú tartomány Hollandia északi részén.