Átadták a Kazinczy-díjakat és a Péchy Blanka-díjakat

VARGA János; EGRESSY Béni; KISS László
Győr, 2018. április 22. A Péchy Blanka-díjjal kitüntetett Türjei Attila, a Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója (b) és Kiss László, a Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese (b2), a Kazinczy-díjjal kitüntetett Varga János, a közszolgálati rádió bemondója (b3), Szendrődyné Botka Krisztina, a balatonboglári Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola magyar tanára (b4), S. Forgács Anna, a budapesti Egressy Béni Református Művészeti Középiskola magyar-latin szakos tanára (b5) és Kovács M. István, a közszolgálati rádió bemondója az 53. Szép magyar beszéd verseny Kárpát-medencei döntőjének eredményhirdetésén a győri városháza dísztermében 2018. április 22-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Kovács M. István és Varga János, a közszolgálati rádió bemondói, Szendrődyné Botka Krisztina, a balatonboglári Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola magyar tanára, valamint S. Forgács Anna, a budapesti Egressy Béni Református Művészeti Középiskola magyar-latin szakos tanára kapott idén Kazinczy-díjat a szép magyar beszéd népszerűsítéséért és az anyanyelv ápolásáért.
Vágólapra másolva!

Az 53. alkalommal megrendezett Szép magyar beszéd verseny Kárpát-medencei döntőjének győri eredményhirdetésén a Péchy Blanka-díjakat a Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Türjei Attila és igazgatóhelyettese, Kiss László vették át.

A Szép magyar beszéd versenyt Péchy Blanka színésznő, nyelvművelő, a Kazinczy-díj megalapítója javaslatára 1966-ban rendezték meg először.

Győr, 2018. április 22. A Péchy Blanka-díjjal kitüntetett Türjei Attila, a Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója (b) és Kiss László, a Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese (b2), a Kazinczy-díjjal kitüntetett Varga János, a közszolgálati rádió bemondója (b3), Szendrődyné Botka Krisztina, a balatonboglári Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola magyar tanára (b4), S. Forgács Anna, a budapesti Egressy Béni Református Művészeti Középiskola magyar-latin szakos tanára (b5) és Kovács M. István, a közszolgálati rádió bemondója az 53. Szép magyar beszéd verseny Kárpát-medencei döntőjének eredményhirdetésén a győri városháza dísztermében 2018. április 22-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Kováts Dániel nyugalmazott főiskolai tanár azt mondta, hogy aki a megértésre és a megértetésre törekszik, sokat tesz harmonikus kapcsolataiért.

Nemcsak a külsőnkkel lehet megmutatni, hogy kik vagyunk, hanem azzal is, ha a tiszta beszéddel hangot tudunk adni magunk és társaink bajainak is.

Ez a verseny pedig olyan kihívás, amely gondolkodásra igényes megszólalásra sarkall. A Kazinczy-verseny üzenete az, hogy a tanító tiszte a gyermek elméjének, értelmének és képzelőerejének kibontakoztatása, gondolkodni tanítása, hogy érzéseit és ideáit szavakba önthesse – közölte Kováts Dániel.

A döntő egy legfeljebb három perc időtartamú szabadon választott, 20-21. századi magyar esszé vagy értekezés felolvasásából, egy kötelező szöveg tolmácsolásából és egy írásbeli feladatból állt.

Győr, 2018. április 22. Elismerő oklevelével fotózzák az egyik tanulót az 53. Szép magyar beszéd verseny Kárpát-medencei döntőjének eredményhirdetése után a győri városházán 2018. április 22-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A 12 tagú zsűri három bizottságban – gimnázium I., gimnázium II. és szakképző iskola – értékelte a versenyzőket Balázs Géza, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke, Kováts Dániel nyugalmazott főiskolai tanár és Szakonyi Károly Kossuth-díjas író elnökletével.

A döntőn 160 középiskolás vett részt, közülük 35-en a határon túlról érkeztek. A versenyen legjobb teljesítményt elérő 35 diák Kazinczy-érmet vett át.