Idén sem szabadul Mark David Chapman

2018.08.24. 04:27

New York állam illetékes hatósága tizedszer is elutasította John Lennon gyilkosának, Mark David Chapmannek a kérelmét, hogy feltételesen szabadlábra helyezzék. A 63 éves férfi így rácsok mögött marad még legalább két évre.

Chapman szerdán jelent meg a kérelmet elbíráló bizottság előtt, de az AP amerikai hírügynökség csak péntekre virradóra értesült az elutasító döntésről.

A férfi 1980. december 8-án, manhattani lakása előtt lőtte agyon a The Beatles 40 éves sztárját. Chapman 1981-ben életfogytiglani börtönbüntetést kapott, legkorábban 20 év után kérhette a feltételes szabadlábra helyezést. Jelenleg a New York állam nyugati részében fekvő Wende fegyházban raboskodik.

Mark David ChapmanForrás: AFP/Ho

A bizottság mostani döntése szerint Chapman szabadlábra helyezése „összeegyeztethetetlen lenne a társadalom érdekeivel és biztonságával”, valamint kisebbítené a bűncselekmény súlyosságát, ezzel aláásva a törvény iránti tiszteletet. A testület szerint emellett fennáll a veszélye annak, hogy a börtönből való kikerülése esetén valaki bosszúból vagy népszerűségre vágyva árthat Chapmannek.

Szerdai meghallgatásakor politikusok és Lennon hívei egyaránt követelték Chapman rácsok mögött tartását a zenész New York-i Central Parkban lévő emlékhelyén.

Chapman két év múlva, 2020 augusztusában folyamodhat újra feltételes szabadlábra helyezésért.

TOVÁBBI TARTALMAK A ROVATBÓL