A V4-országokban turnézik a Magyar Állami Operaház

Kodály Székely fonó
Kodály Székely fonó
Vágólapra másolva!
Varsóban, Pozsonyban és Prágában turnézik a Magyar Állami Operaház Janácek Jenufa és Kodály Székely fonó című műveivel hétfőtől szombatig, valamint folytatódik az Operát az Operából! belföldi sorozat is.
Vágólapra másolva!

A V4-országokban turnézik a Magyar Állami Operaház, hétfőtől szombatig Varsóban, Pozsonyban és Prágában lépnek fel. A minden országban két estét töltő turné első napján Leos Janácek Jenufa című operája látható Vidnyánszky Attila 2004-es, operaházi rendezésében. A főbb szerepeket Rálik Szilvia, Kiss B. Atilla, Kovácsházi István és Balatoni Éva mellett a lengyel Helena Zubanovich alakítják, az Opera Zenekart Kocsár Balázs vezényli. A második estén Kodály Székely fonó-ját a lengyel Michal Znaniecki 2016-os operaházi rendezésében láthatja a közönség, a főbb szerepeket Haja Zsolt, Sáfár Orsolya, Schöck Atala, Wiedemann Bernadett és Ujvári Gergely éneklik a cseh Petr Popelka vezényletével.

Részlet Kodály Zoltán Székely fonójából Forrás: Csibi Szilvia

A visegrádi országok történelmi együttműködésének felelevenítését Antall József, a rendszerváltoztatás utáni első szabadon választott magyar kormány miniszterelnöke kezdeményezte. Halálának 25. évfordulója és a 2017/18-as magyarországi V4-es soros elnökség együtt adta az ötletet ahhoz az operaturnéhoz, amely szeptember utolsó hetében keresi fel a társországok fővárosainak kulturális intézményeit, így a varsói Lengyel Színházat, a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színházat és a prágai Zofín palotát. Utóbbi helyszínen a produkciók koncertszerű változatban hallhatók. Az Operaház

ezzel párhuzamosan folytatja belföldi, Operát az Operából! elnevezésű turnéját.

A Filharmónia Magyarországgal közösen szervezett program következő állomása a szombati Szimfonikus est a kaposvári Szivárvány Kultúrpalotában, míg a Magyar Nemzeti Balett Klasszikus és modern című műsorát Tatabányán, a Vértes Agorájában mutatja be vasárnap. A „Puccini Itáliája” elnevezésű évadban a Turandot koncertszerű változata október 12-én Hódmezővásárhelyre, 14-én a Miskolcra, 21-én pedig Pécsre látogat, a balettest október 1-jén Egerben, 7-én Nyíregyházán, 16-án Salgótarjában, 19-én Békéscsabán, 20-án pedig Szekszárdon vendégeskedik. Az Opera Zenekar szimfonikus koncertjei október 6-án Veszprémben, 8-án Kecskeméten, 27-én Zalaegerszegen hallhatók.