Egész héten az egykori miniszterre emlékeznek

Klebelsberg Kuno
Vágólapra másolva!
143 éve született és 86 éve halt meg Klebelsberg Kuno egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter, akiről idén is színes programsorozattal emlékeznek meg.
Vágólapra másolva!

A Klebelsberg Kultúrkúria a névadója születésnapjának hetében minden évben megrendezi a Klebelsberg Kuno Hetet, aminek lényege, hogy különböző programokkal emlékezinek meg az egykori kultuszminiszterről. A vallás- és közoktatásügyi miniszter 143 éve született és 86 éve halt meg. A rendezvénysorozat házigazdája Dr. Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere, a fővédnök pedig Varga Mihály pénzügyminiszter.

Klebelsberg Kuno Forrás: Origo

A Klebelsberg Kuno Hét nyitó programjaként 2018. november 12-én 18:00 órakor Csak egyetlen út van előttünk, a szellem és a kultúra útja címmel lesz egy kerekasztal-beszélgetés Klebelsberg Kuno munkásságáról. Dr. Simicskó István, a hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos és Takaró Mihály irodalomtörténész is közreműködik, a beszélgetést pedig Kondor Katalin vezeti.

November 13. és 25. között lehet megnézni a Római Magyar Akadémia ösztöndíjasainak munkáit. A kiállítást Dr. Révész Mária miniszteri főtanácsadó nyitja majd meg november 13-án, 18 órakor. November 14-én előadást tart Dr. Ujváry Gábor Collegium Hungaricumok születése, története és utóélete a II. világháború után címmel. Klebelsberg Kuno gyakran hangoztatta kulturális politikája két alapmotívumát:

az „alsóbb néprétegek” műveltségi szintje emelésének és egy európai látókörű elit kialakításának szükségességét.

Utóbbi érdekében hozta létre a legtehetségesebb magyar fiatalok posztgraduális képzését biztosító ösztöndíjrendszert, továbbá ennek támogatására a magyar kulturális külpolitika szempontjából legfontosabb nagyvárosokban a Collegium Hungaricumok hálózatát. Berlinben és Bécsben 1924-ben, Rómában 1927-ben alakult Collegium Hungaricum, és 1927-ben Párizsban is egy ehhez hasonló típusú intézmény fogadta a magyar állami ösztöndíjasokat, akiknek körülbelül háromnegyede bekerült a későbbi értelmiségi elitbe.

Budapest, 2013. május 30. Jókai Anna Kossuth- és Prima Primissima-díjas magyar író, költő, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja budapesti otthonában 2013. május 30-án. MTI Fotó: Czimbal Gyula Forrás: MTI/Czimbal Gyula

November 15-én vetítik Jánosi Antal portréfilmjét Ne féljetek – Jókai Anna élete és művészete címmel. A Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat által alapított Klebelsberg Kuno Díjat pedgi november 16-án adják át. A Klebelsberg Kuno Emléktársaság programjában AZ ÉLETSZEMLÉLET címmel a művészet- filozófia-művészetfilozófia szekció keretében rendezik Boros Misi komolyzenei koncertjét. A koncert előtt szülei, Boros János és Orbán Jolán egyetemi tanárok tartanak rövid előadást A virtuóz és a hétköznapok címmel.