Néha egészen meglepő dolgok történnek a parkolóban is

Volt fesztivál 2019, 06.27. 2. nap
Vágólapra másolva!
Helyzetjelentés a fesztivál parkolójából, ahol néha egészen meglepő dolgok történnek.
Vágólapra másolva!
Fél hétre megtelt a nagy parkoló csütörtökön Fotó: Gulyás Péter

Az autós fesztiválozó külön állatfajta. Nem szeret sokat költeni, hiszen tudja, hogy a belépő már eleve nem kevés pénz, és bent is kell enni-inni, ezért próbálja a többi költséget a minimumon tartani.

Lehet fogni egy kis pénzt azon, hogy nem kell taxival menni a városból a fesztivál bejáratáig. Persze ott vannak az olcsóbb fesztiválbuszok is, de azokon bármikor benne van a pakliban, hogy egy erősebb fékezés után a mellettünk álló kezében lévő sör nagy része a frissen mosott fehér pólónkon landol.

Sopronban nem kell fizetni a parkolásért, a parkoltatás pedig flottul ment, sárgapólós szervezők irányítottak be minden autót a helyére, korábban fesztiválon ilyet még nem tapasztaltam. Hiába volt még csak csütörtök, és nem hétvége, a nagy parkoló már fél hétre megtelt, és csak utána nyitották meg a kisebbet, amelynek használói jobban jártak, mert az közelebb állhattak a bejárathoz.

Bárpult a csomagtartóban

Az odajutás mellett olyan előnnyel is jár az autóval érkezés, hogy a fogyasztásra szánt alkoholmennyiséget viszonylag közel lehet juttatni a fesztiválhoz. Hiszen bármikor ki lehet jönni egy kis toroköblítésre, ha valaki sajnálja bent az 1350 forint+jattot 4 centiliter 30-35 fokra melegedett Finlandiára.

Amikor felkel a nap, az autók fele már elment. Meglepően kevés szemét maradt utánuk, a fesztiválozók egyre jobban óvják a környezetet Fotó: Gulyás Péter

Az igazán profik már előző nap bevásárolnak a Tescóban, és gondosan beteszik a fagyasztóba a jégakkukat, hogy hűtőládából vehessék elő elégedetten a Sopronikat, a motor leállítása utáni kb. hatodik másodpercben.

A másik iskola követői nem ilyen előrelátók, ők a fesztiválra menés előtt közvetlenül, a közeli benzinkúton szerzik be a jégkockás nylonzsákokat, de akkor meg műanyag pohárról kell előzőleg gondoskodni. Sörbe senki nem tesz jeget, ezért a jégkockások a vodka-szóda-alma-energiaital koktélban bíznak, melynek keverési aránya tetszőleges lehet, hiszen kóstolás után mindig van lehetőség korrekcióra a csomagtartóban rejtőző korlátlan raktárkészletből.

Egy fesztiválparkoló délután nem szól másról, mint a magyarok kedvenc szokásáról, az ún. melegítésről, amelynek a sok italon kívül elengedhetetlen kelléke még a feltöltött bluetooth hangszóró, és a kocsi mellé kiterített polifoam, hogy rajta fetrengve még a nap utolsó sugarait kiélvezhesse a fesztiválozó. Remek kis 4-5 fős spontán bulik alakulnak ki a kocsik körül, ha valaki nem tudja, hogy melyik zenekar az est főfellépője, akkor elég csak egy kört sétálni a parkolóban, és amelyik előadó egynél több kocsiban bömböl, jó eséllyel az lesz az.

Kevés jobb fesztiválautó létezik a VW Transporter Westfaliánál, aminek a tetejében ágyak vannak Fotó: Gulyás Péter

A csütörtöki rocknap előtt a Tankcsapda volt az a zenekar, amelynek számai a legtöbb helyről hallatszódtak, de persze a Welcome to the jungle sem maradhatott ki a playlistből, hiszen mégiscsak Slash volt az est fő fellépője, nem pedig Lukács Laciék.

Arra viszont nem számítottam, hogy olyan autó is lesz, amelyből Sing Sing bömböl majd. Abaházi Csabáék örök klasszikusa, a Halál a májra kevés helyre illik jobban, mint egy fesztivál parkolójába, de azért mégiscsak meglepő volt látni, hogy olyan fiúk is hallgatják még 2019-ben, akik, amikor születtek, a százhalombattai zenekar már feloszlott.

Az autóval érkezés a szállásproblémára is megoldást jelent, Sopronban már szerdán kitették a megtelt táblát, és egy napra különben sem szeretik ilyenkor kiadni a szobákat. Van, aki a ledöntött háttámlájú első ülésen piheni ki a nap fáradalmait, mások már délután megágyaznak maguknak a kombijuk csomagtartójában, hogy csak be kelljen dőlni a hajnali érkezéskor, mások a kocsi mellett felállított sárorra esküsznek. Parkolásnál kulcsfontosságú a megfelelő tájolás, hiszen nincs kellemetlenebb annál, amikor a szemünkbe tűző felkelő nap kelt, az addigra már szaunává forrósodott utastérben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!