Különleges japán ősbemutatót hoznak el a József Attila Színházba

Vágólapra másolva!
Ott voltak a fukusimai atomkatasztrófa környékén, hogy lelket öntsenek az emberekbe az előadásaikkal. Most első ízben látogatnak Magyarországra, hogy megmutassák a több száz éves hagyományukat. A különleges színpadi ősbemutató apropója a japán-magyar diplomáciai kapcsolatfelvétel 150. évfordulója. 
Vágólapra másolva!

Különleges színpadi ősbemutatóval készülnek a japán-magyar diplomáciai kapcsolat 150. évfordulójára. A Japán Alapítvány magyarországi irodája két autentikus társulat segítségével egy tradicionális japán színpadi műfajt, a kagurát hozza el a József Attila Színházba február 20-án. Egyfajta „ősbemutatóról” van szó, hiszen a Kanmacsi hóin kagurának ez lesz az első külföldi vendégszereplése, eddig tehát közös produkcióra sem került sor. A kagura a sintoizmus kulcseleme, amely visszanyúlik a japánok legrégebbi gyökereihez.

Részlet a Kanmacsi hóin társulat egyik előadásából Forrás: Japán Alapítvány

A kagura táncszínház műfaj a fő japán színházi műfajok ősének tekinthető. Egy évszázadokon át fennmaradt népi előadó-művészeti műfaj, amely a sintó szentélyekben született, és célja annyi volt, hogy a szertartásos táncokkal

elhívja az isteneket az emberek közé.

Így az emberek az istenekkel együtt mulatva idézhették fel a hétköznapi élet jó és rossz történéseit, amelyek megoldásában pedig a hit segített nekik. A kagura mindig is szoros kapcsolatban állt a vidéki élettel, ennél fogva táncainak többsége – a japán mitológia legismertebb történetei mellett – az adott közösség legfontosabb tevékenységeinek isteneit kelti életre.

A Kanmacsi hóin társulat egy másik előadása Forrás: Japán Alapítvány

A Tánc az Istenekkel című előadást két autentikus kagura társulat részvételével mutatják be a József Attila Színházban. Mindkét csoport a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa által erősen sújtott Tóhoku vidékéről érkezik. A társulatokról Szarvas Zsolt, a program sajtókapcsolatokért felelős vezetője az Origónak azt mondta, hogy „hazájukban vándorlással, gyakorlatilag településről településre járva viszik el ezt az ősi misztériumot. Előadásaikkal a jótevő isteneket hívják el, és

Nemcsak akkor, amikor probléma, akár tragédia van, hanem akkor is, amikor jó dolog történik, például megszületik egy gyerek. Leegyszerűsítve úgy is mondhatnánk, hogy egyfajta mentális karbantartást végeznek ezek a társulatok.”

A Magyarországra érkező Kuromori kagura vándortársulatként tevékenykedik, míg a Kanmacsi hóin kagura előadásait általában központi szentélyükben rendezi, és nekik ez az első külföldi szereplésük. A Kuromori társulathoz hasonlóan ők is ott voltak a fukusimai katasztrófa idején, és támogatták a vidéket.

A japán-magyar kapcsolatok

Az Japán Aalapítvány 1972-ben a Japán Külügyminisztérium jóvoltából jött létre. Egyértelmű célja, hogy elősegítse Japán és a világ többi országa közötti kulturális kapcsolatok fejlődését. Emellett pedig az is, hogy minél szélesebb körben megismertesse a japán kultúrát. Az alapítvány Alapítvány budapesti irodájáta 1991- ben jött létre.

A magyar-japán diplomácia egészen az Osztrák-Magyar Monarchia idejébe nyúlik vissza, legalábbis a kapcsolat ötlete akkor fogalmazódott meg. Elsősorban a keletkutatók szorgalmazták a kapcsolatfelvételt. A 150 éves diplomáciai kapcsolat a legutóbbi években még erősebbé vált, ebben pedig annak is szerepe van, hogy Magyarország is segített a fukusimai atomkatasztrófa utáni mentésben és a helyreállításban.

Azt már most látják a szervezők, hogy óriási az érdeklődés a Tánc az Istenekkel című előadásra, és Szarvas Zsolt azt is elmondta, hogy noha még le sem ment az előadás, de már megfogalmazódott egy nagyon erős szándék arra vonatkozóan, hogy valószínűleg szükség lesz ismétlésre, de legalábbis arra, hogy hasonlót szervezzenek. Érdemes tehát nyomon követni a jubileumi év programjait.