Tizenkét év után visszatér a Rammstein Magyarországra

Sziget-visszatekintés, Rammstein, 1997 Stockholm Sweden-Rock, Till Lindemann
Vágólapra másolva!
Németország legnépszerűbb metalzenekara és a jelenkor talán leglátványosabb produkciója a Rammstein tizenegy év után visszatér Budapestre, hogy egy brutális, lángokkal, detonációkkal és monumentális díszletekkel kísért show-t adjanak. A koncert 2023 július 11-én a Puskás Arénában lesz, az igencsak lelkes és kiéheztetett hazai rajongótábor alapján pedig az ötvenezres helyszínen is garantáltan telt ház fogadja majd az együttest.
Vágólapra másolva!

Tavasszal már-már hisztériát okozott a hír, amikor bejárta a hazai sajtót egy később átverésnek bizonyuló turnéplakát, amelyen Budapest is szerepelt a Rammstein jövő nyári turnéállomásai között. A csalódott rajongók nyáron azonban ismét reménykedni kezdhettek, hiszen a német zenekar az idei körút záróállomásán azzal búcsúzott, hogy a kivetítőn megjelent egy találkozunk 2023-ban felirat, majd európai zászlók váltották egymást – köztük a magyar lobogó is. Ekkor már sejthettük, hogy ilyesmikkel nem viccelődik egy vérprofi produkció és, mint ma kiderült, júliusban valóban visszatérnek a fővárosba.

Rammstein Forrás: AFP/Christophe Gateau

A banda egyébként nem először jár nálunk: felléptek az 1998-as Sziget Fesztiválon, majd a Papp László Sportarénában 2005-ben, 2010-ben, majd 2011-ben is, és minden alkalommal olyan őrületes sikert arattak, hogy érthetetlen, miért kellett ilyet sokáig várnunk egy újabb koncertre.

Ha azonban valaki látta az indusztriális metalt elektronikus zenével keverő, rendkívül súlyos gitárjátékkal kísért előadásukat élőben, az soha nem felejti el. Ma már egy átlagos magyar rockbanda koncertjén is hozzászokhattunk, hogy olykor-olykor felcsap a tűz a színpadon, a Rammstein fellépései látványban azonban legfeljebb a Kiss show-jaival mérhetők össze.

Monumentális díszletek, tízméteres lángoszlopok, sőt, a színpadon lángszorót használó vagy éppen tüzet okádó énekes, brutális detonációk, az aktuális dalhoz igazított jelmezek mind állandó elemei a koncertjeiknek. Túlzás nélkül állítható, a jelenkor leglátványosabb produkciója.

Rammstein Forrás: Getty Images/WireImage/J. Shearer

És szerencsére nem pusztán cirkuszról van szó, az 1994-ben alakult banda képtelen hibázni: nem túlzottan termékenyek, hiszen közel három évtized alatt mindössze nyolc albumot jelentettek meg, azok viszont egytől egyig tökéletesek. Az idén kiadott Zeit című lemezükről is szuperlatívuszokban írtak a kritikusok, méltán, ez az anyag jelenti a jövői évi turné apropóját, de nyilvánvalóan a klasszikusok is mind előkerülnek majd.

A banda július 11-én a Puskás Arénában lép fel a Live Nation szervezésében, a jegyértékesítés szeptember 8-án reggel 10-kor indul. A zenekar itthoni rendkívül lelkes, terebélyes és igencsak kiéheztetett rajongótáborából kiindulva akár egyetlen óra alatt elfogyhat az összes állójegy – mint történt az legutóbb a Red Hot Chili Peppers esetében – , így aki nem akar lemaradni a jövő év garantáltan leglátványosabb show-járól, az jobban teszi, ha nem habozik a vásárlással.