Vágólapra másolva!
A Magyar Teátrumi Társaság nem írt egyetlen levelet sem Szentendre önkormányzatának, és „aki ennek az ellenkezőjét állítja, az nem mond igazat” – írja a Szentendrei Kulturális Központ igazgatójának menesztésére reagáló közleményében a színházi szervezet.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról csütörtökön beszámoltunk, a Szentendrei Kulturális Központ igazgatója, Csató Kata szakmai okokra hivatkozva kiléptette az intézményt Vidnyánszky Attila magát jobboldaliként meghatározó Magyar Teátrumi Társaságából (MTT), ezért a városvezetésnek „megrendült benne a bizalma”, és határozatban szólította fel az igazgatót a visszalépésre. Amikor ennek nem tett eleget, a szentendrei önkormányzat megszavazta az igazgató menesztését.

Csütörtökön döntettek Csató Kata menesztéséről Fotó: M. Schmidt János - Origo

Szentendre kulturális alpolgármestere először elfogadta Csató döntését, ám az önkormányzat később mégis annak visszavonására szólította fel az igazgatót. Ennek ellenére a Magyar Teátrumi Társaság azt írja pénteki közleményében: „A sajtóban megjelent állításokkal szemben az MTT egyetlen levelet sem írt ebben az ügyben Szentendre város polgármesterének, alpolgármesterének, képviselő-testületének vagy bárki másnak.

Aki ennek az ellenkezőjét állítja, az nem mond igazat”.

Hozzáteszik: „A Magyar Teátrumi Társaságnak a Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft. és Szentendre város mint fenntartó viszonyába és döntéseibe beavatkozni eddig sem volt módja, és a jövőben sincs erre vonatkozó szándéka vagy lehetősége.”

Az MTT sajátos hangvételű közleménye így idézi fel a Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft. kilépését a társaságból: „Az MTT a kilépést tudomásul vette, a Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft.-t törölte tagjai sorából. Mivel az intézmény vezetője

az egyesület elnöksége nem látta értelmét, hogy további diskurzust folytasson az igazgatóval a kilépéssel kapcsolatban”.

Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere Fotó: M. Schmidt János - Origo

Közlik: „Csató Kata a Szentendrei Kulturális Kft. ügyvezetőjeként egyetlen MTT-rendezvényen, eseményen, közgyűlésen sem volt jelen, semmilyen formában nem képviseltette magát, és korábban az MTT működésével kapcsolatosan sem személyesen, sem írásban semmilyen kritikát nem fogalmazott meg, a kilépés tényét közlő levél előtt az MTT elnökségével kapcsolatot semmilyen formában sem vett fel.”

Az Origo is megírta, hogy Csató Kata szerint az MTT éves tagdíja 150 ezer forint volt. A társaság erre is reagált: „A sajtóban megjelent állításokkal szemben a Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft. tagdíja az MTT-ben évi 100 000 forint volt. Ez az összeg a lehető legalacsonyabb mértékű tagdíj az egyesületünkben."

Újságírói ferdítések és minden alapot nélkülöző ténymegállapítások Fotó: M. Schmidt János - Origo

Az Origo kérdésére Csató Kata csütörtökön azt mondta: a Teátrumi Társaságtól egy 100 és egy 50 ezer forintról szóló számlát kapott. Információink szerint elképzelhető, hogy az első számla a 2014-re vonatkozó tagdíjról, a második pedig a 2015-ös tagdíj első feléről szólt.

Az MTT a tagdíjról közli emellett, hogy „Megjegyzendő egyébként, hogy a társaság alapítása, 2008 óta a tagdíjak mértéke nem változott, s hogy

a szentendreinél jóval kisebb forrásokból működő intézmények is képesek voltak kigazdálkodni ezt az összeget.

Kilépésének napjáig amúgy a Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft. 60 000 Ft tagdíjfizetési hátralékot halmozott fel, melyet a mai napig nem rendezett".

Kifejtik azt is, hogy „az ügyben nyilatkozók valótlan állításai mellett a megjelent hírekben újságírói ferdítések és minden alapot nélkülöző ténymegállapítások is szerepelnek”.