Meghalt a világhírű brit drámaíró

Arnold Wesker
Vágólapra másolva!
Sir Arnold Wesker több mint 50 színdarabot írt, amelyek közül itthon legtöbbször A konyhát tűzték műsorukra a színházak. 83 éves volt.
Vágólapra másolva!

A Sir Arnold Wesker halálhíréről beszámoló The Guardian úgy fogalmaz: a szerző a huszadik századi drámairodalom kulcsfigurája volt, aki több mint öt évtizeden keresztül alkotott.

Arnold Wesker 83 éves volt Forrás: Simon James / Wikipedia

Wesker több mint ötven, jellemzően erősen politikus színdarabot írt, de megjelentek esszékötetei, versei, novellái és gyerekmeséi is. Első regényét, a korai, Gyökerek című színdarab főhőséről szóló Honey-t 2005-ben jelentette meg. Műveit 18 nyelvre fordították le és világszerte játsszák.

1932. május 24-én született Londonban. Az ötvenes években figyeltek fel rá először, amikor – több más, munkásosztályból származó íróhoz hasonlóan – besorolták a „dühös ifjak” generációjába, bár Wesker elutasította a címkét. 1957-es, azóta is világszerte játszott, A konyha című darabja után a brit dráma egyik hangadójává kiáltották ki.

A konyha a Théâtre du Soleil, Ariane Mnouchkine társulata előadásában, Párizsban, 1967-ben Forrás: Lipnitzki / Roger-Viollet / Roger-Viollet

„Nem számít, honnan jöttél. Nem azért leszel jó író, mert a munkásosztályból származol, és nem is azért, mert egyetemet végeztél. Azért vagy jó író, mert jó író vagy: csak a munka számít, nem a címkék” – mondta 2006-ban a BBC Radio 4 műsorában.

Élete során dolgozott könyvesbolti asszisztensként, ácsként, vízvezeték-szerelőként, de politikai aktivizmusa miatt, 1961-ban börtönbe is zárták egy, a nukleáris fegyverek elleni békés tüntetésen való részvétele miatt. 2006-ban lovaggá ütötték. Első verseskötetét 2008-ban, már Parkinson-kórtól szenvedve jelentette meg.

Györgyi Anna az Annie, Anna, Annabella című előadásban a Pinceszínházban Forrás: MTI/Kollányi Péter

Magyarországon legtöbbet játszott drámája A konyha, de játszották az Annie, Anna, Annabella, a Lakodalom, az Annie Wobbler, A királynői katonái című műveit is. A Gyökerek 1964-es bemutatóján a Nemzeti Színházban a főszerepet Törőcsik Mari játszotta.