Férfiatlannak tartották a szülei

Billy Elliot
Vágólapra másolva!
Valódi sztárparádéval viszi színre Lee Hall és Elton John Billy Elliot – A Musical című, világhírű darabját az Operaház. A korábbi tervekkel ellentétben nem az Erkel Színházban, hanem az Operaház színpadán mutatkozik be a produkció július 29-én. A rendező Szirtes Tamás, a főszerepeket pedig, váltott szereposztásban olyan ismert színészek játsszák, mint - többek között - Stohl András, Németh Kristóf, Csákányi Eszter, Bencze Ilona vagy Hűvösvölgyi Ildikó. A címszerepre egyéves castingsorozat után találták meg a legjobb jelölteket.
Vágólapra másolva!

A Magyar Állami Operaház 2015 februárjában jelentette be, hogy bemutatja Lee Hall és a Grammy-díjas Elton John darabját.

A musical a három Oscar-díjra jelölt Billy Elliot című film cselekményén alapul

– a szegény sorba született Billy családja kezdetben hallani sem akar arról, hogy a kisfiú a boksz helyett a férfiatlannak tartott balettel foglalkozzon, de a tehetséges fiatal táncos története aztán több meglepő fordulatot is vesz.

A Billy Elliot stábja Forrás: www.zsofiapalyi.com/Zsofia Palyi

A Billy Elliot- A Musical a bemutató évében négy kategóriában is elnyerte a legrangosabb brit színházi elismerést, az Olivier-díjat, Amerikában pedig tíz Tony-díjjal tüntették ki. A 2005-ös premier óta Londonban 5 millió, világszerte pedig

11 millió néző látta a musicalt.

A premiert elsőként beharangozó sajtótájékoztatón a rendező, Szirtes Tamás azzal viccelődött, hogy reméli, ez a szám azzal a 10 millió magyar nézővel bővül majd, akik eddig nem láthatták az előadást, de július 29-től lesz rá esélyük.

Szirtes Tamás, a Billy Elliot rendezője Forrás: www.zsofiapalyi.com/Zsofia Palyi

A Billy Elliot címszerepe különlegesen nehéz, hiszen

a tánc, az éneklés és a próza terén egyformán kiemelkedő tehetségre van hozzá szükség.

Ráadásul a táncon belül is ugyanolyan magas szinten kell hozzá balettozni, mint például szteppelni tudni. Egyéves castingsorozat után hirdették ki a jelöltek névsorát, de az, hogy a bemutatón és az első nyári sorozatban közülük kik alakítják majd Billyt, illetve barátját, Michaelt, az előreláthatólag csak június végén fog kiderülni. A jelenleg is keményen próbáló gyerekek és néhányan a felnőtt szereplők közül ma ízelítőt adtak a sajtónak a darab kulcsjeleneteiből. Szirtes Tamás elmondta, hogy a próbaidőszak most záruló első harmadát a nagy zenés számok betanulására fordították, mert ezekben rejlik a produkció legnagyobb nehézsége. Ezt követően dolgozzák majd ki a prózai részeket.

Bemutatkoznak a jövendőbeli főszereplők. Forrás: www.zsofiapalyi.com/Zsofia Palyi

A jövendőbeli gyerekszereplők közül többen a Magyar Táncművészeti Főiskola és a Madách Musical Tánciskola növendékei. Miközben ma már a nyilvánosság előtt mutatták be, milyen messzire jutottak már a szerepük elsajátításában, felkészítő tanáraik, köztük Toldy Mária, elégedetten tapsoltak nekik a közönség soraiból.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója hangsúlyozta, hogy ennek a musicalnek a műsorra tűzése nem csak az Opera repertoárját színesíti: reményeik szerint a Billy Elliot segít majd

szélesebb körben megszerettetni, népszerűsíteni a balett műfaját,

és több család dönt úgy, hogy balettórákra járatja a gyerekét. Ezáltal ugyanis mélyebb lenne a balettiskolák merítése, könnyebb lenne az utánpótlást biztosítani a Nemzeti Balett számára, és mindez a magyar klasszikus balett hosszú távú fennmaradásához is hozzájárulhatna.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója Forrás: www.zsofiapalyi.com/Zsofia Palyi

A Billy Elliot jogtulajdonosai

teljes szabadságot adtak a magyar alkotóknak.

Így a próbákkal párhuzamosan most zajlik a darab vizuális kivitelezése is. Szlávik István díszlettervező azt mondta, fontos, hogy a musicalben gyorsan váltakoznak a helyszínek, ráadásul

és ezt kell a díszleteknek is követnie. A színpadi tér meghatározó eleme lesz egy LED-fal: az erre vetített képek, filmek, archív dokumentumanyagok is az atmoszférateremtést segítik majd.

A produkció jelmezei Kovács Yvette Alida tervei alapján készülnek. A jelmeztervező szerint a műfaj összetettsége a jelmezekre is kihat,

hiszen Billynek a balettel való találkozása a jelmezek terén is megszínesíti a képet, például a civil ruhák revü- és balettjelmezekké változnak a kisfiú álmaiban. Az előadás végig a valóság és a képzelet között mozog, ennek a két pólusnak a pulzálását kell a jelmezeknek is visszaadniuk.

Táncjelenet a Billy Elliotból, középen Ladinek Judit. Forrás: www.zsofiapalyi.com/Zsofia Palyi

A Magyar Állami Operaház a történetében először most jelentkezik saját szervezésű nyári előadássorozattal. A Billy Elliot az Operaházban mutatkozik be, és csak később kerül át az Erkel Színházba. Viszont a bemutatót megelőző napig még Erkel színházi áron lehet rá megvenni a jegyeket.