Szülinapos Quimby és berlini technolegenda Sopronban

quimby, 25 év
Vágólapra másolva!
A szerda elsősorban a hazai előadókról szól majd a Telekom VOLT Fesztiválon: ma lesz a 25 éves Quimby koncertje, de többek között fellép a 30Y, Szabó Balázs Bandája, a Wellhello és Rúzsa Magdi is. A Nagyszínpadon a külföldi húzóneveket egyedül Paul Kalkbrenner képviseli majd, de Damien Rice koncertje is érdekesnek ígérkezik, akit korábban soha nem hallhattunk Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Hajrá, magyarok!

Külföldi sztárfellépőkben ugyan nem bővelkedik a mai line-up, de

hazai fellépőkben annál erősebb a felhozatal.

Minden műfaj rajongói megtalálják majd a kedvükre való koncertet, és a fiatal, feltörekvő magyar bandákból sem lesz hiány.

A felsorolást természetesen a Nagyszínpaddal kezdjük, ahova a Quimby koncertje előtt is érdemes lesz kilátogatni: az első fellépő ma az ír kocsmarockot játszó Paddy and the Rats lesz, akik a korai, 4 órás kezdés ellenére valószínűleg most is hozni fogják a tőlük megszokott hangulatot. Őket a 30Y követi majd, akik a tervek szerint 6 óra 10 perckor lépnek majd színpadra. A pécsi zenekar októberben jelentkezik új lemezzel, amelyről az első dal elsőre címmel nemrég jelent meg a hozzá tartozó videóklippel együtt.

Ünnepel a Quimby Forrás: Erdélyi Gábor

A 25 éves Quimby 9-kor lép a színpadra, és ősszel megjelenő új lemezükről már élőben is hallhatjuk az új dalokat: a Forradalmon kívül eljátsszák a Heaven Goes To Hellt, a Tükrök olcsónt és a Méznyalót is.

Sopron Calling

A tervek szerint Paul Kalkbrenner nem sokkal éjfél után veszi át a Quimbytől a stafétabotot a Nagyszínpadon. Paul

az elektronikus zenei szcénában jól ismert Kalkbrenner-testvérpár idősebbik és híresebbik tagja,

akinek még egy fontos filmszerep is fűződik a nevéhez. A 2000-es évek berlini technoéletét bemutató, azóta kulstátuszra emelkedett Berlin Calling című filmben ő játszotta a főszereplő dj-t, Icarust, és a film zenéjét is ő készítette, amely óriási sikert aratott. Icarus sokban hasonlít magára Kalkbrennerre, azzal a fontos különbséggel, hogy míg Icarus alkotói válságba kerül a filmben, megformálójáról ez egyáltalán nem mondható el. A jövőre 40. életévébe lépő Paul Kalkbrenner évek óta headlinerként szerepel Európa legfontosabb elektronikus zenei rendezvényein, Sopronba pedig már a legújabb,

7 című tavalyi albumával érkezik.

//videa.hu/videok/zene/paul-kalkbrenner-aaron-qySjTZVpbZfCZVlA

Generációkon és műfajokon át

A Petőfi Rádió Nagyszínpadon fél 8-tól az ír Damien Rice zenél majd, aki most lép fel először Magyarországon. Az énekes-dalszerző 2002-ben debütált szólólemezével, viszont 2006-os második albuma után nyolc évig nem adott ki saját lemezt. A csendet két éve törte meg My Favourite Faded Fantasy-val, amelyen újra hallhattuk a védjegyének számító érzelmes balladákat.

A színpad másik húzóneve az estén az egészen más stílust képviselő Wellhello, Fluor Tomi és Diaz zenekara lesz. A mindössze két éve alapított formáció már rendszeres fellépője a legnagyobb fesztiváloknak, tavaly a Halott Pénzzel közösen ők készítették a VOLT himnuszát is.

Damien Rice Forrás: NurPhoto/Luca Carlino

A Samsung Galaxy S7/S7 edge Teraszon olyan feltörekvő fiatal zenészeket hallgathatunk majd, mint a Blahalouisana vagy a Fran Palermo, és itt lép fel ByeAlex is ezúttal a Slepp-pel kiegészülve.
A retró sem maradhat ki ma: a Sopron Színpadon a Bikini koncertezik fél 8-tól. A Telekom Térbe pedig

egy különleges külföldi fellépő érkezik: a Berlinben élő svéd Jan Blomqvist,

akit jelenleg a berlini minimal-színtér egyik legtehetségesebb előadójaként tartanak számon.

Még több színpad, még több zene

Ma már

a fesztivál összes helyszíne megtelik élettel,

így a Jana Színpadon is hallgathatunk koncerteket. Stílusát tekintve különösen vegyes lesz itt a felhozatal: kora délutántól fellép többek között a Hősök és a Fish!, este 10-től pedig Szabó Balázs Bandája koncertezik majd. Őket követi Rúzsa Magdi nem sokkal éjfél előtt, fél 1-től pedig a Supernem játszik majd. Utána Palotai zenéjére lehet hajnalig bulizni a színpadnál.