Súlyos betegen is a Sziget egyik legjobb show-ját csinálta végig

Sziget 2016 péntek Sziget - 2016 08 12 péntek john newman
Sziget - 2016 08 12 péntek
Vágólapra másolva!
Aki látott már John Newman-koncertet, azt nem érte nagy meglepetésként, hogy az északangol producer-énekes hibátlan show-t csinált – ami valahogy a tavalyi VOLT fesztiválos koncertjén kicsit félrecsúszott, az ezúttal a helyén volt, a Sziget eddigi legszerethetőbb produkcióját adva a Rihanna által kiéheztetett közönségnek (na jó, többet nem hánytorgatjuk fel, ígérjük, bennünk is fájó nyomot hagyott).
Vágólapra másolva!

Általában az a jó koncert, amiről az ember elhiszi, hogy szívből szól – nem olyan szájízzel távozik kígyózó sorokban a színpad előtti placcról, hogy egy sorozatgyártásban készített koncertmassza egyik részét látta, és valójában semmi személyes élményt nem kapott a bandától. Egyre kevesebb az olyan zenész, aki ezt a személyességet valóban át tudja adni a közönségnek, és nem csak végighaknizza az unalomig begyakorolt dalokat – John Newman viszont szerencsére pont egy ilyen előadó volt.

John Newmanon egyáltalán nem látszik, hogy valójában mennyire beteg - iszonyat sok energiával csinálta végig a koncertet Fotó: Polyak Attila - Origo

Mindig tárt karokkal várjuk

Newman viszonylag régi motoros Magyarországon, nem most van először itt, ahogyan ezt el is mondta a koncert közben – és azt is, hogy mennyire szereti a magyarokat, mert mindig tárt karokkal várják az országban, és hatalmas bulikat csinálnak. A tavalyi VOLT fesztiválos koncertje viszont, bár hasonló minőség volt, valamiért annyira nem működött, mint ez a mostani szigetes – itt valahogy minden klappolt, a műsor is, és a közönség is.

Az énekes elképesztő energiával tolta végig az egész koncertet, pedig egyáltalán nincs topformában –

a fellépés előtt egy héttel jelentette be, hogy korábban kioperált agytumorja után újabbat találtak a fejében,

és ismét műtétre lesz szüksége.

Nem zavarta, hogy beteg

Newman, bár mindössze 26 éves, már egyszer túlesett a procedúrán: 2012-ben agydaganatot találtak a fejében, amit műtéti úton kellett eltávolítani. 2013-ban osztotta meg először a közönségével ezt az infót, és azt is, mennyire nehéz volt feldolgoznia egy ilyen hírt. A Sziget indulása előtt néhány nappal Newman újabb szomorú nyilatkozatot adott: megint tumort találtak nála, ismét műtétre van szüksége, majd utána némi sugárkezelésre is: „Folyamatosan megfigyeltek a legutóbbi műtétem után.

és valamikor a jövő évben műtenek majd.” Newman optimizmusára vall, hogy még ezek után is szerencsésnek vallja magát, mert az orvosok szerint elég nagy az esély arra, hogy mindenféle probléma nélkül eltávolíthassák a daganatot. Mindenesetre egy ilyen hír után pár héttel a Sziget fesztivál Nagyszínpadára állni több ezer ember elé, és végigcsinálni egy ilyen műsort, hát az elég bátor dolog.

Nem a gázsit dolgozta le a színpadon

Newmanen egyébként egyáltalán nem látszott, hogy ne lenne százszázalékos: úgy tolta végig a több mint egyórás koncertet, hogy bejárta az egész színpadot, és a híres, saját bevallása szerint is kicsit esetlen táncmozdulataival sem fukarkodott. Ami igazán elvitte a show-t, az viszont (az utánozhatatlan, soulos-rekedtes énekhangon kívül) az volt, hogy

úgy tűnt: Newman tényleg nagyon örül, hogy itt lehet,

és szeretné kiszolgálni a közönséget – azért megy fel a színpadra, hogy szórakoztasson, nem azért, hogy ledolgozza a fizetését. Néha egy-egy szám közötti szünetben megállt, hogy levegőt vegyen, és megköszönje, hogy ilyen sokan vagyunk –, de nem csípőből és reflexszerűen, hanem tényleg, szívből és lelkesen.

Newman igazi pörgős show-t csinált, minden teljesen rendben volt Fotó: Polyak Attila - Origo

Úgy tűnik, szerencsére nem felejtette el, hogy nem a Sziget több ezres közönségénél kezdte a pályafutását: 14 évesen az észak-angliai Settle-ben kezdett dalokat írni és gitározni, majd 16 évesen Leedsbe költözött tanulni, ahol rengeteget fejlődött zeneileg. Húszévesen Londonban bandát alapított, elkezdett koncerteket adni, így fedezte fel magának az Island Records kiadó. 2012-ben énekelt a Rudimental Feel the Love című számában, és ez volt az első olyan dala, ami a slágerlisták élére került. 2013 júniusában adta ki első kislemezét, a Love Me Againt, ami a mai napig az egyik legnagyobb slágerének számít. A Sziget Nagyszínpada előtt is a legvadabb tombolás akkor indult be, amikor felcsendültek az ismerős kezdődallamok.

Saját dalt kapott az elhunyt koncertszervező

Egyébként a Newman-koncertekre nyilván nem jellemző a fékevesztett őrjöngés, a közönség viszont most kifejezetten szerette hallatni a hangját és járatni a lábát. Newman is fel-alá rohangált a színpadon, egyáltalán nem látszott rajta, hogy ő most komoly betegséggel küzd. Szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással végigcsinálta az egészet,

a végén a könnyei is kicsordultak, ahogy a több ezres tömeg őrjöngve tapsolta őt és a zenekart.

A legmeghatóbb pillanat mégsem ez volt, hanem az, amikor az énekes megemlékezett a Sziget fesztivál nemzetközi programszervezőjéről, a nemrég elhunyt Dan Panaitescuról. A férfi autóbalesetben halt meg júliusban, Newman pedig egy egészen friss, három napja írt, szívfacsaró balladát ajánlott a tiszteletére. Itt még valószínűleg a keményebb szívű rajongók is ellágyultak.

Kaptunk sok dalt a legújabb, Revolve című albumról is Fotó: Polyak Attila - Origo

De a szomorú balladákon kívül volt bőven pörgős dal is, mondjuk például a legújabb, tavaly októberben megjelent Revolve című albumáról. A Lights Down például elképesztően jól szólt élőben - sőt, valójában Newman minden dala tökéletesen betalált, ami ezzel a különleges hanggal nem is csoda. Tényleg szerencsések voltunk, hogy a srác még végig akarja csinálni ezt az évet úgy, hogy egy fellépést sem hagy ki, különben egy maradandó élménytől fosztott volna meg minket a sors.