Csúcsához ér pénteken a Zempléni Fesztivál

Hollerung Gábor
Hollerung Gábor karmester
Vágólapra másolva!
200 éve mutatták be először Rossini vígoperáját, A sevillai borbélyt. Az évforduló tiszteletére állítják színpadra az előadást a 25. Zempléni Fesztiválon. 
Vágólapra másolva!

Az előadást a fesztivál a Müpával együttműködve, az Operaház szólistáival, Káel Csaba rendezésében állítja majd színpadra pénteken. A rossz időre is készültek a szervezők, mert szombatra esőnapot tűztek ki.

A végéhez közeledő Zempléni Fesztivál kiemelkedő eseményének szánják ezt az előadást a Tokaj Fesztiválkatlanban, ami egyébként a térség legnagyobb szabadtéri koncerthelyszíne: körülbelül

2500 nézőt tud befogadni.

A Tokaj Fesztiválkatlan Forrás: Zempléni Fesztivál

A sevillai borbély Beaumarchais vígjátéka alapján készült, mely Mozart Figaro házasságának előtörténetét meséli el. Rossini pazar zenei invencióval, sok humorral, slágeráriákkal ajándékozza meg szereplőit és Mozart művéhez hasonlóan egy fordulatokban gazdag fináléval koronázza meg az első felvonást.

A darab az olasz vígopera jellegzetes szereplőire és szituációira épít: az öregedő, fiatal gyámleányát elvenni készülő lecsúszott nemes, a talpraesett leány, álruhák, szerepcserék, félreértések és cselszövések vezetnek el a kibontakozó megoldáshoz.

Hollerung Gábor karmester Forrás: Zempléni Fesztivál

Az előadás előtt 18.00-tól Gourmet party á la Rossini címmel egy szintén

különleges esemény várja az opera és az olasz konyha szerelmeseit.

A házigazda Bernáth József mesterszakács és Hollerung Gábor karmester lesznek. Rossini maga is nagy gourmand volt, az ételek iránti szenvedélye szinte egyenértékű volt zeneszeretetével. A legendás zeneszerző alig 36 évesen vonult vissza a komponálástól, egyebek között azért is, hogy az asztali örömöknek hódolhasson.