Az Óbudai Danubia otthon van a Zeneakadémián

Hámori Máté
Vágólapra másolva!
Az Óbudai Danubia Zenekar 2017 tavaszán többek között tematikus koncertsorozattal, zeneszerző-portréval és ifjúsági koncertekkel is várja a közönséget, miközben számos izgalmas együttműködésben is részt vesz.
Vágólapra másolva!
Hámori Máté Forrás: Óbudai Danubia Zenekar

"Tudunk egymásról, mint öröm és bánat.Enyém a mult és övék a jelen." (József Attila: A Dunánál) - József Attila mottóként idézett sorai egyszerre utalnak az Óbudai Danubia Zenekar idei tematikus koncertsorozatának címére a Zeneakadémián - Otthon vagyunk -, és arra, hogy

rendhagyó koncertjeiken a zene és az irodalom közös pontjait keresik.

Hámori Máté, a zenekar művészeti vezetője arra törekszik, hogy a műfajok összekapcsolásával új utakat találjon a hallgatók felé, és ezzel felerősítse a zenében eredendően meglévő üzenetet. Egyúttal azt is felmutatják ezáltal, hogy zene és irodalom egy tőről fakadnak, hiszen mindkettő feszes formai keretek között próbálja érzékeltetni az elmondhatatlant. A zenekar hitvallása szerint akkor, amikor a „szótlan" zene találkozik a költészetté nemesedő szavakkal, a találkozás a katarzis lehetőségét kínálja a mai kor hallgatóinak.

Az Otthon vagyunk-sorozatban elhangzó zeneműveket Hámori Máté magyar költők ismert versei köré fűzte fel. Ezzel a húszas-harmincas évek hagyományába kapaszkodott, azokban az években ugyanis a Zeneakadémia nagyterme közösségi és központi irodalmi helyszín volt, hiszen a Nyugatosok felolvasó esteket tartottak ott. Az Óbudai Danubia Zenekar ennek felidézéséhez kiváló

színművészeket hív segítségül, akik a koncertek elején elmondják azt a verset, amely köré az adott este zenei programja felépül.

A koncertműsorok tartalmilag és hangulatilag is kapcsolódnak az elhangzó ikonikus magyar költeményhez, így József Attila-i értelemben összefonódik múlt és jelen.

Az új évadban

Hámori Máté, Izaki Masahiro, Hamar Zsolt és Kobayashi Ken-Ichiro

vezénylik Ligeti, Bartók, Dohnányi, Brahms, Mahler és Beethoven műveit, illetve

Jordán Tamás, Keresztes Tamás, Hernádi Judit és Fodor Tamás

mondják el József Attila, Kosztolányi Dezső és Tóth Árpád verseit.

Kobayashi Ken-Ichiro Forrás: --

A zenekar minden zeneakadémiai hangversenye (január 20., február 15., március 30. és május 4.) előtt 17.45-ös kezdettel a koncerthez kapcsolódó

ingyenes beavató előadást szervez

– ezeket Eckhardt Gábor zongoraművész, zenepedagógus tartja zenebejátszásokkal, vetítéssel és zenei csemegékkel fűszerezve. A januári koncert vendége Balázs János zongoraművész lesz, februárban Pusker Júlia hegedűművész, márciusban pedig a Németországban élő Hamar Zsolt, karmester lesz a beszélgetőtárs. A zenekar meghívott művészei személyes élményeikről, a művekhez fűződő viszonyukról mesélnek a hallgatóságnak.

A Budapest Music Centerben Rossini bemutatásával folytatódik az Óbudai Danubia Zenekar háromrészes zeneszerző-portrésorozata.

Rossinit egyfajta „ismeretlen ismerősnek" látják,

aki úgy van jelen töretlen intenzitással a zeneszeretők életében kétszáz éve, hogy nem beszélnek róla, nem szentelnek neki fesztiválokat, és nem emlegetik őt együtt a jól ismert „A" kategóriás zeneszerzőkkel, holott dallamait kis túlzással mindenki ismeri. Ki volt tehát: szórakoztatóipari munkásember vagy valódi nagy művész? Hatott-e zenéjével az utódokra? Miért hagyta abba váratlanul a zeneszerzést? Többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ, miközben eljátsszák Rossini kiemelkedő alkotásait március 11-én, április 22-én és május 20-án.

2017-ben

számos koprodukcióban részt vesz a zenekar:

Magyarország legrangosabb kortárs művészeti fesztiválja, a Budapesti Tavaszi Fesztivál közreműködésre kérte fel a zenekart Pumeza Matshikiza áriakoncertjén április 1-én, a Zeneakadémián. Április 9-én az Alföldi Róbert rendezte Passió XXI. című előadáson lesznek jelen nagyzenekari kíséretként, május 1-én pedig a Klasszikus Kedvencek című koncerten a rádióhallgatók legkedveltebb műveit játsszák a Művészetek Palotájában.

Május 12-én és 13-án újra látható lesz a Franz Schubert – Hans Zender: Winterreise című előadás, Mundruczó Kornél rendezése a Trafó színpadán, szintén az Óbudai Danubia Zenekar közreműködésével. De nemzetközi mesterkurzuson is vállal feladatot a zenekar: a Budapest Music Center az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvánnyal együttműködve, Kodály Zoltán halálának ötvenedik évfordulóján fiatal karmestereknek szervez mesterkurzust, és

a kurzuson tanító professzorok, Eötvös Péter és Vajda Gergely karmesterek fogják a résztvevők közül kiválasztani a legjobbakat,

akik a zárókoncerten az Óbudai Danubia Zenekart vezényelhetik.

A zenekar az Óbudai Nyár programsorozat keretén belül két koncertet ad az óbudai Fő téren, ifjúsági sorozatuk keretében pedig újabb iskolákhoz, osztályokhoz mennek el, hogy hat-hét évesek számára is élményszerű köntösbe csomagolják a komolyzenét: 2017 tavaszán Mozart műveivel szólítják meg a diákokat. A nyár folyamán aztán ismét útra kel a zenekar az Érdi Tamás nevével fémjelzett Klassz a pARTon fesztivállal.