[origo] kultúra

Fotó: Polyak Attila - Origo
Jó edzés Magyarországra születni

Tavaly a legrangosabb komolyzenei megméretésen, a müncheni ARD Nemzetközi Csellóversenyen 65 induló közül ő lett az első. Három évvel ezelőtt már megnyerte a Genfi Nemzetközi Csellóversenyt. Soha egyetlen csellista sem tudta eddig mind a két nagy verseny első díját elhozni. Várdai Istvánnak sikerült.

Forrás: Beowulf Sheehan/Photograph © Beowulf Sheehan +1 917 450 2345 mail@beowulfsheehan.com/Beowulf Sheehan
Most kiderülnek az elszállt bölcsészek titkai

Na, ez az, ami magyar íróval soha nem eshet meg. Hogy megjelentet egy regényt 28 évesen, ami akkorát üt, hogy utána azt is megengedheti magának, hogy tízévente egyszer rukkoljon elő újabb opusszal. Ja, és közben még csak a kenyérkeresésre sincsen gondja, hiszen a siker a föld bizonyos pontjain, különösen az Egyesült Államokban pénzzel jár.

Forrás: Origo
Megmondjuk, miért hülyeség a Zabhegyező

Van, aki blaszfémiának tartja, van, aki csak szimplán műfordítói kudarcnak – nemrég jelent meg J. D. Salinger forradalmi kultregénye, a Zabhegyező új fordítása. Garantáljuk: sokan fel fognak még háborodni a nyersebb, élőbeszédszerű új szövegen, főleg, mivel a fordító Barna Imre az azóta klasszikussá avanzsált remekmű címét sem kímélte. De mi értelme volt újrafordítani a Zabhegyezőt? Hogy lett belőle Rozsban a fogó? Összevetettük a magyar verziókat, és így teljesen ráflesseltünk egy csomó kamuzásra meg minden.

Forrás: Magvető
Kiakadtak a franciák a botránykönyv magyar borítóján

A Behódolás már megjelenése előtt nagy botrányt kavart, ami nem csoda, hiszen a nyugat-európai társadalmak legmélyebb félelmeit piszkálta meg. Michel Houellebecq muszlim hatalomátvételt vizionál a regényben, amelynek cselekménye a zavaróan közeli 2022-ben játszódik. A felhajtást csak tovább fokozta a tragikus egybeesés, hogy a könyv épp a Charlie Hebdo-mészárlás napján jelent meg.

Forrás:  Ewa Szatybelko
Be akarok húzni egyet az olvasóknak

Akárhány ismerősöm járt Izraelben, függetlenül attól, zsidó volt-e vagy sem, vallásos volt-e vagy sem, mind úgy jött haza, hogy annak a földnek különleges aurája van. Más a levegő rezgésszáma vagy a föld és a tenger kipárolgása vagy ki tudja, mi okozza, de az ember Izraelben hatványozottabban érzi, hogy él.

Fotó: Polyák Attila - Origo
Most megtudjuk, mi vár ránk a 21. században

Mi vár ránk a 21. században? Olvasunk-e még könyveket a jövőben? A rohamos technikai fejlődés felszámolja-e magánéletünk szentségét? Hogyan alakul át a világ geopolitikai térképe Kína fejlődésével és Európa gyengülésével? Kinyírja-e a művészetet a látványtársadalom? Almási Miklós Széchenyi-díjas filozófussal beszélgettünk fontos titkokról, világgazdasági bakikról és geopolitikai bökkenőkről.  

Fotó: Szabó Gábor - Origo
Voltam én itt már román és zsidó is

Molnár Leventéért versengenek az európai operaházak. Kevés ilyen kiváló bariton mászkál a világban. Itthon jó magyar szokás szerint mégsem becsülik meg, elhallgatják, nem kínálják meg hozzá méltó szerepekkel. Óriási fazon, aki nem szívbajos kritizálni az Opera vezetését.

Forrás: AFP/Slaven Vlasic
Az amerikai társadalom piszkos kis titka

Ezredfordulós Tolsztoj, az amerikai Buddenbrook ház szerzője, a 19. századi társadalmi tablóregény megújítója, aki fityiszt mutatott a történetet és a nyelvet szétverő posztmoderneknek, és akinek Szabadság című regénye akkorát szólt, hogy a szerző még a Time magazin címlapjára is felkerült.

Forrás: National Gallery of Australia
Nudista tárlatvezetés az új divat

A pucérkodás nemcsak a nudistastrandon divat, hanem a múzeumokban is. Világszerte egyre több kiállításon dobják le a ruhájukat a lelkes látogatók, hogy ne csak a szemükkel lássák, de a bőrükön is érezzék a műalkotásokat. Az Ausztrál Nemzeti Galéria elképesztő fotókat tett közzé a nudista tárlatvezetéseiről.

Forrás: Zoboki Építésziroda
Megtorpedózzák a Liget Projektet

Kedden hirdettek eredményt az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum épületére kiírt nemzetközi meghívásos tervpályázaton. Az általunk pagodának és piramisnak elnevezett két nyertes koncepció mellett egy magyar építésziroda terve is érdekes reakciókat váltott ki. 

Forrás: smh.com.au
A gyilkosságokat nem elmebetegek követik el

Nem tudom, hány rendőrtiszt szokott a valóságban esténként Monteverdire és Bachra lazulni, hetente háromszor tollasozni járni, két kihallgatás között a bűn természetéről, az emberi lélek kifürkészhetetlen működéséről és a társadalom felelősségéről merengeni. Mindenesetre, ha az ember skandináv krimiket olvas, egy idő után úgy érzi, a rendőr a legújabb kori társadalom lelkiismerete. Szakrális személy, lovag és lelkész, aki magányos vállán hordozza az egész közösség bűneit.

Forrás: wikipédia
József Attilát másképp szerették a nők

Vajon megérné-e 33. születésnapját, ha most születik, a 21. század első évtizedeiben? Finanszírozná-e valaki a tanulmányait? Eljutna-e valaha is az egyetemig? Kossuth-díjas költőként tengődne csekély honoráriumából vagy a Moszkván lőné magát a hajléktalanokkal vagy a pszichiátrián heverne szedáltan a kilencedik öngyilkossági kísérlete után? 110 évvel ezelőtt született József Attila.

hirdetés
hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Olvasnivaló
hirdetés
hirdetés
hirdetés