[origo] kultúra

Forrás: youtube
Jó ízlésű ember ma már nem olvas Kosztolányit?

Nem sok nyomot hagyott bennem egykori gimnáziumi irodalomtanárom, de egy kinyilatkoztatásszerű mondatára határozottan emlékszem az érettségit megelőző hónapokból: „Jó ízlésű ember ma már nem olvas Kosztolányi-verseket.”

Forrás: kepregeny.blog.hu
Most kiderül, mennyire ismeri Rejtő Jenő regényeit

Ma lenne 110 éves Rejtő Jenő. Bár nagyon valószínű, hogy ezt a matuzsálemi kort ő maga sem szerette volna megérni, annál a röpke 38 évnél azért kaphatott volna valamivel hosszabb időt.

Fotó: Bielik István - Origo
Az X-Faktor tönkreteheti a fiatalokat

Snétberger Ferenc lazán közlekedik a zenei műfajok között, számára az életben is fontos érték a sokszínűség. A gyerekeket óvja a sztárallűröktől, a sikerekért szerinte keményen meg kell dolgozni. 

Forrás: Szigetváry Zsolt / MTI
A magyar nyelvet meg kell védeni a McDonald’stól

A szakma elégedetlen, a politikusok nyugodtak, az anyanyelv fontosságában azért meg tudtak állapodni. De mit csinál Hoppál Péter az esti imádság után?

Forrás: AFP/Jan Delden
70 éve lázítja a gyerekeket az anarchista Harisnyás Pippi

Kicsit minden gyereknek Pippivé kellene válnia, nem szabadna hagynia, hogy a felnőttek megfosszák gyermeki vadságától és elfogulatlanságától.

Forrás: AFP
Elüldözte közönségét a világhírű zongorista

A koncertnek vége, vastaps és hangos ováció. A mester belekezd szokásos maratoni ráadáskoncertjébe. A közönség menekül. Szokolov a Müpában.

Fotó: Bielik István - Origo
Az iskola alapvetően erőszakszervezet

Az évnyitó ünnepség képmutatás, hiszen a szünidő végének senki sem örül, a gyerekek nem az életre készülnek, hanem élnek, a jó iskola pedig nem jogi és hatalmi eszközökkel, hanem a személyesség erejével motivál. Így látja ezt Horn György, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium pedagógiai vezetője, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke, akivel a 21. század iskolájáról beszélgettünk.

Forrás: flickr / Bruno Bindas
A család szentsége mögött sokszor poklok rejlenek

Az a hiedelem, hogy a testi fenyítés a gyereknevelés szükségszerű, mi több, elengedhetetlen velejárója, a legtöbb társadalomban a mai napig szilárdan tartja magát. Pedig az 1960-as évektől kezdve számos tudományos kutatás született, amely egyértelműen bizonyítja, hogy a gyerekkorban elszenvedett erőszak nemcsak a személyiségfejlődést és az agy szerkezetét befolyásolja negatívan, de a társadalom egészére rendkívül káros hatással van.

Forrás: Horvath Judit
Mi van, ha A varázsfuvola tényleg silány?

Fischer Iván állati magasra rakta a lécet az elmúlt években a Mozart-operák komplex színrevitelével. Karmestere, rendezője volt a Don Giovanninak, a Le nozze di Figarónak, a Cosi fan tutténak, mindhárom előadás hatalmas siker volt, és mély nyomot hagyott bennem. Úgyhogy komoly elvárásokkal ültem be A varázsfuvolára.

hirdetés
hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Olvasnivaló
hirdetés
hirdetés
hirdetés