[origo] kultúra

Fotó: Szabó Gábor - Origo
Nincs olyan nap, hogy ne gondolnék Auschwitzra

Fahidi Éva imádja az életet. Legfontosabb számára a mozgás, a zene és az irodalom. Valamint az, hogy minél több embernek mesélje el, ami 70 évvel ezelőtt történt vele. Azon kevesek közé tartozik, akik túlélték Auschwitzot, és még mindig köztünk vannak. Németországban kézről kézre adják egymásnak az iskolák, nálunk alig néhány helyre hívták eddig. Pedig volna mit tanulni tőle a fiataloknak.

Forrás: The Sience Photo Library
Kalózkodásra kényszerülnek a magyar tudósok

K. évi száz könyvet olvas el, hetente kettőt. Nyolcszáz papírkönyve van, de e-könyvei 38 gigabájtot tesznek ki. Ezek túlnyomó többségét illegálisan szerezte be a legkülönfélébb amatőr hackermódszerekkel.

Fotó: Polyak Attila - Origo
Nem biztos, hogy most megéri az embernek beledögleni

Csalódott a rendszerváltásban Pogány Judit, aki nem biztos abban, hogy az emberiség alkalmas a jó működésre.

Forrás: MTI/Honéczy Barnabás
Nehéz elszakadni a színigazgatói széktől

Mozgalmas év elé néznek a fővárosi színházak az igazgatói pályázatok miatt. Nagy kérdés, hogy vajon folytatódik-e a kultúrpolitikai átrendeződés a színházi térképen.

Fotó: Szabó Gábor - Origo
Jó kis olasz család voltunk veszekedésekkel, ordibálásokkal

Olasz stílusú családjában sokat veszekedtek, ordibáltak, de a legfontosabb elv az volt, hogy mindenki azt csinálja, amit szeret. Apja nagy magyar színész volt, és belőle is az lett.

Forrás: AFP/Ivan Gimenez
Bármit kérdezhetünk Murakamitól

Bármilyen témában szívesen fogad kérdéseket rajongóitól egy frissen elindított honlapon Murakami Haruki japán író, aki csaknem tíz év után döntött úgy, hogy ismét lehetőséget ad olvasóinak egy kis online kérdezz-felelekre.

Forrás: Origo
Akkoriban még lehetett verni a gyerekeket

A skandináv társadalmak az elmúlt fél évszázadban éppen azzal értek el látványos sikert a nők, gyerekek, kisebbségek jogainak elfogadtatásában, hogy kampányszerűen kibeszélték a kényes témákat.

hirdetés
hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Olvasnivaló
hirdetés
hirdetés
hirdetés