[origo] kultúra

Fotó: Szabó Gábor - Origo
Voltam én itt már román és zsidó is

Molnár Leventéért versengenek az európai operaházak. Kevés ilyen kiváló bariton mászkál a világban. Itthon jó magyar szokás szerint mégsem becsülik meg, elhallgatják, nem kínálják meg hozzá méltó szerepekkel. Óriási fazon, aki nem szívbajos kritizálni az Opera vezetését.

Forrás: AFP/Slaven Vlasic
Az amerikai társadalom piszkos kis titka

Ezredfordulós Tolsztoj, az amerikai Buddenbrook ház szerzője, a 19. századi társadalmi tablóregény megújítója, aki fityiszt mutatott a történetet és a nyelvet szétverő posztmoderneknek, és akinek Szabadság című regénye akkorát szólt, hogy a szerző még a Time magazin címlapjára is felkerült.

Forrás: National Gallery of Australia
Nudista tárlatvezetés az új divat

A pucérkodás nemcsak a nudistastrandon divat, hanem a múzeumokban is. Világszerte egyre több kiállításon dobják le a ruhájukat a lelkes látogatók, hogy ne csak a szemükkel lássák, de a bőrükön is érezzék a műalkotásokat. Az Ausztrál Nemzeti Galéria elképesztő fotókat tett közzé a nudista tárlatvezetéseiről.

Forrás: Zoboki Építésziroda
Megtorpedózzák a Liget Projektet

Kedden hirdettek eredményt az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum épületére kiírt nemzetközi meghívásos tervpályázaton. Az általunk pagodának és piramisnak elnevezett két nyertes koncepció mellett egy magyar építésziroda terve is érdekes reakciókat váltott ki. 

Forrás: smh.com.au
A gyilkosságokat nem elmebetegek követik el

Nem tudom, hány rendőrtiszt szokott a valóságban esténként Monteverdire és Bachra lazulni, hetente háromszor tollasozni járni, két kihallgatás között a bűn természetéről, az emberi lélek kifürkészhetetlen működéséről és a társadalom felelősségéről merengeni. Mindenesetre, ha az ember skandináv krimiket olvas, egy idő után úgy érzi, a rendőr a legújabb kori társadalom lelkiismerete. Szakrális személy, lovag és lelkész, aki magányos vállán hordozza az egész közösség bűneit.

Forrás: wikipédia
József Attilát másképp szerették a nők

Vajon megérné-e 33. születésnapját, ha most születik, a 21. század első évtizedeiben? Finanszírozná-e valaki a tanulmányait? Eljutna-e valaha is az egyetemig? Kossuth-díjas költőként tengődne csekély honoráriumából vagy a Moszkván lőné magát a hajléktalanokkal vagy a pszichiátrián heverne szedáltan a kilencedik öngyilkossági kísérlete után? 110 évvel ezelőtt született József Attila.

Forrás: Raffay Zsófia
Pucér nő és cuki cica helyett verset oszt meg

A vers jól érzi magát a Facebookon is. Lackfi János szerint nem siratni kell a költészetet, hanem a hétköznapok részévé tenni. Mindennap be kell vennünk egy kiskanállal.

Fotó: Polyák Attila - Origo
Elrontottuk a legjobb magyar verseket

Rendhagyó módon ünnepeljük meg a költészet napját. Egy fiatal költő utasításait követve írtunk egy csomó gyatra verset, illetve jól elrontottunk pár közkedvelt költeményt. A cél: minél rosszabb, annál jobb, avagy a fű kinő utánad, ha lerohad a lábad!

Fotó: Bielik István - Origo
Egy idő után nagyon fárasztó egyedül ugatni

Ki kellene mondanunk végre, mit gondolunk, mert különben csak az elhallgatás, az elfojtás, a gyomorfekély, a benyalás és a túlélés marad. Így nemcsak a magyar színház, de az egész magyar értelmiség a hitelét veszti, elsősorban a fiatalabb nemzedékek előtt. A mainál még a Kádár-rendszerben is keményebbek voltak egymással az emberek, jobban kimondták, ami bántotta őket a saját szakmájukban. Schilling Árpád színházcsinálóval beszélgettünk.

Forrás: wikipedia
Ha szomorkodni akar, ezeket hallgassa húsvétkor

Miközben a templomok lila csendjét átjárja a passiók drámai muzsikája, a természet odakint madárcsicsergésben és bimbózó rügyekben tobzódik. Nehéz ebben a nagy élni akarásban szomorkodni. Egy jó kis Stabat materrel azért előcsalogathatjuk a húsvéti búskomorság felhőit.

Forrás: Pivonka Krisztina / homelessofbudapest.hu
A remény hal meg utoljára. Utána majd talán én is

Tizenöt hónap alatt százötven riportot készítettek Budapest hajléktalanjaival.

hirdetés
hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Olvasnivaló
hirdetés
hirdetés
hirdetés