A spanyol építészek nyertek Velencében

ÉPÜLET épület belső érdeklődő FOTÓ FOTÓTÉMA kiállítóterem
Velence, 2016. május 26. A Jelentés a frontról című főkurátori kiállítás részlete a 15. Nemzetközi Építészeti Biennálén 2016. május 26-án. A biennálét Jelentés a frontról (Reporting from the Front) címmel, hatvanhárom ország részvételével május 28. és november 27. között rendezik meg. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A 15. Velencei Építészeti Biennále megnyitóján a legjobb nemzeti kiállításnak járó Arany Oroszlánt a spanyol pavilon nyerte el.
Vágólapra másolva!

Az Unfinished (Befejezetlen) című tárlat azt a kérdést járja körül, hogy hogyan találhat új utakat a gazdasági növekedés leállásával nehéz helyzetbe került spanyol építőipar. A nemzetközi zsűri indoklása szerint a spanyol pavilon gondos

válogatást nyújt olyan feltörekvő építészek munkáiból, akik megmutatják, hogy a kreativitás és az elhivatottság miként írhatja felül az anyagi korlátokat.

A Jelentés a frontról (Reporting from the Front) című főkurátori kiállítás legjobb projektjéért járó Arany Oroszlánt a Gabinete de Arquitectura (Solano Benítez, Gloria Cabral és Solanito Benítez) iroda érdemelte ki. A zsűri szerint a paraguayi építésziroda egyszerű építőanyagokra, szerkezeti tisztaságra és képzetlen munkaerőre támaszkodva olyan közösségek számára vitte el a minőségi építészetet, amelyek addig el voltak zárva attól.

A nemzeti kiállítások közül különdíjjal jutalmazták a japán pavilon en: art of nexus (en: a hálózat művészete), valamint a perui pavilon Our Amazon Frontline (Amazonasi frontunk) című kiállításait.
A nigériai Kunlé Adelemi a főkurátori kiállítás legígéretesebb fiatal művészének járó Ezüst Oroszlánt kapta meg, az olasz Maria Giuseppina Grasso Cannizzo pedig különdíjat érdemelt ki. Alejandro Aravena főkurátor javaslatára az Arany Oroszlán-életműdíjjal Paulo Mendes da Rocha brazil építészt tüntették ki.

A november 27-ig tartó 15. Velencei Építészeti Biennále Jelentés a frontról című főkurátori tárlatára Alejandro Aravena 88 kiállítót hívott meg 37 országból. Nemzeti kiállítással hatvanhárom ország vesz részt a biennálén.

Fábián Gábor és Fajcsák Dénes a 15. Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjában Forrás: MTI/Illyés Tibor

Magyarországot Fábián Gábor és Fajcsák Dénes Aektivátorok - Helyi aktív építészet című projektje képviseli,

amely egy pusztuló egri épület közösségi megújítását mutatja be. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a pavilon tegnapi megnyitóján úgy fogalmazott, hogy a magyar kiállítás megmutatja, hogy a kultúra közvetlenül is tud segíteni ott, ahol épületek vagy emberek kihullottak a közösség tartószövetéből. A miniszter szerint a magyar pavilon a

a magyar kiállítás. Fábián Gábor és Fajcsák Dénes projektje során ugyanis közösségi együttműködéssel született újjá a Gárdonyi Géza egri szülőházának helyén álló épület.

Balog Zoltán szerint a kiállítás üzenete az, ami elromlott, annak nem kell úgy maradnia, hanem megjavítható. A magyar pavilon megnyitóján jelen volt Piotr Glinski, Lengyelország miniszterelnök-helyettese, kulturális minisztere is. Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy idén hasonló üzenetet fogalmaz meg a magyar és a lengyel pavilon: észrevenni azokat a kisembereket, akik a nagy teljesítmények mögött állnak és bevonni őket a nemzeti közösségbe, amely nélkülük szegényebb lenne.

Fajcsák Dénes az egri közösségi projektet a magyar válogatott sikeres csapatmunkájához hasonlította, amelynek eredményeképpen kijutottak a rövidesen kezdődő Európa-bajnokságra.

Balog Zoltán beszédet mond, mellette Fabényi Julia, a Velencei Biennále nemzeti biztosa, a Ludwig Múzeum igazgatója a 15. Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjának megnyitó ünnepségén Forrás: MTI/Illyés Tibor