A magyarok szeretik Picassót

Vágólapra másolva!
Több mint százezren mentek el az áprilisban nyitott Picasso-kiállításra, amelyet még július végéig nézhetnek meg az érdeklődők a Magyar Nemzeti Galériában.
Vágólapra másolva!

Július végéig a Picasso-kiállítással párhuzamosan megtekinthető a június végén nyílt Modigliani-tárlat is, amelyet az első két hét alatt tízezren néztek meg.

A Picasso - Alakváltozások, 1895-1972 című kiállítást egyébként a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria a párizsi Musée National Picassóval együttműködve szervezte meg. Ez Pablo Picasso fesztészetének eddigi legnagyobb magyarországi kiállítása - 100 alkotást állítanak ki.

A festményeket, szobrokat és grafikákat bemutató kiállítás április 22-én nyílt, és Picasso életművének valamennyi periódusát bemutatja. A kiállított műveken jól megfigyelhető a figurális ábrázolás festői megközelítésének változása a több mint hét évtizedet átölelő életműben.

A művek nagy része a párizsi Picasso múzeumból érkezett, de vannak alkotások a jeruzsálemi Izrael Múzeum, a bázeli Beyeler-gyűjtemény, a berni Kunstmuseum, a moszkvai Puskin Múzeum és a stuttgarti Staatsgalerie gyűjteményéből is. A kiállításon látható még a budapesti Ludwig Múzeum három festménye és egy válogatás is a Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményében őrzött metszetekből.

A 100 ezres látogatószám nem rossz eredmény, de messze elmarad például a 10 évvel ezelőtti Van Gogh-kiállítás sikerétől. Majdnem félmillióan nézték meg azt a tárlatot négy hónap alatt.