Meghalt Tiba János építész

áruház Divatcsarnok ÉPÜLET épületfotó erkély felirat felújított épület FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA homlokzat homlokzat-részlet MŰSZAKI ESZKÖZ MŰVÉSZETI STÍLUS óra szecesszió TÁRGY
Budapest, 2016. augusztus 4. A Párizsi Nagyáruház (korábbi nevén a Divatcsarnok) felújított épületének homlokzata a főváros VI. kerületében, az Andrássy úton. Épült 1911-ben Goldberger Sámuel textilgyáros megrendelésére, Sziklai Zsigmond tervei alapján, késő szecessziós stílusban. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
46 évesen, augusztus 12-én halt meg. Ő tervezte többek között a Magyar Telekom székházat, és ő irányította a Párizsi Nagyáruház rekonstrukcióját. 
Vágólapra másolva!

Tiba János 1996-ban diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. Már egész fiatalon neves nemzetközi irodákban dolgozott és szerzett gyakorlatot. Magyarország mellett több európai országban is dolgozott Erick van Egeraatnak - az ismert holland építész budapesti képviseletét 1999 és 2005 között Tiba János vezette.

Tiba János tervezte a Párizsi Nagyáruház rekonstrukcióját is Forrás: MTI/Jászai Csaba

Majd 2005-ben megalapította saját szakmai műhelyét, a Tiba Építész Stúdiót. Haláláról közleményt adott ki a stúdió. Ebben azt írják, "halálával

A formai szempontok mellett munkája során jelentős értékként tekintett a fenntartható technológiákra. Az általa tervezett épületek energiahatékonyságát, a megújuló erőforrások felhasználását nemzetközi tanúsítványok is bizonyítják".

Tiba Jánoshoz és irodájához több emblematikus épület, terv és elismerés kötődik. Többek között

a Párizsi Nagyáruház (korábban Divatcsarnok) az Andrássy úton,

amely több külföldi díjat is nyert. De ők készítették Cipruson a pafoszi új városrész és mesterséges sziget beépítésének és lakóépületeinek tervét is. És az ő munkájuk a Váci Greens tömbjei is. Mindezek mellett a napokban kezdődött meg a Magyar Telekom Nyrt. új székházának építése a Hungária körúton.

Korábbi munkái közül a stúdió kiemelte az Egeraat iroda által jegyzett ING székházat a Dózsa György úton, valamint a prágai Villa Bianca lakóegyüttes tervezését.