Áder János a spanyol királlyal nyitotta meg a madridi magyar kiállítást

2017.02.17. 15:21

Áder János köztársasági elnök és VI. Fülöp spanyol király közösen nyitotta meg a budapesti Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria műkincseiből összeállított tárlatot a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban.

A látogatók nyolc teremben 90 műalkotást, festményeket, rajzokat, szobrokat láthatnak a Remekművek Budapestről - A reneszánsztól az avantgárdig című tárlaton. Ezek között magyar, spanyol, olasz, flandriai mestereinek művei is vannak. A kiállításon Guillermo Solana, a fennálásának 25. évfordulóját ünneplő Thyssen- Bornemisza Múzeum gyűjteményi igazgatója kalauzolta végig az államfőket és feleségeiket, Letícia királynét és Herczegh Anitát.

A magyar elnöki pár felkérésére a Madridi Reina Sofía konzervatórium két hallgatója, Szabó Laura és Hiber Mohamed adta elő Kodály Zoltán Duó hegedűre és gordonkára (Op.7.) című művét. A fellépés apropója az volt, hogy Liszt Ferenc 1844-ben épp abban az épületben adott két koncertet a spanyol közönségnek, amely jelenleg otthont ad a Thyssen-Bornemisza Múzeumnak.

Herczegh Anita, Letizia királyné, Áder János köztársasági elnök és VI. Fülöp spanyol király a Remekművek Budapestről - A reneszánsztól az avantgárdig című kiállítás megnyitóján a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban 2017. február 17-én. A képre kattintva galéria nyílik a megnyitóról.Forrás: MTI/Kovács Tamás

A magyar műkincsek madridi bemutatását a Szépművészeti Múzeum jelenleg is zajló felújítása tette lehetővé. A két múzeum szakemberei három évig közösen dolgoztak a kiállítási anyag összeállításán. 

A február 18-tól május 28-ig látogatható tárlat fővédnökei Áder János és VI. Fülöp. A szervezők arra számítanak, hogy a következő három hónapban több mint 100 ezer látogató tekintheti meg a műveket.

A kiállítás egybeesik a spanyol-magyar diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 40. évfordulójával is.
A magyar államfők közül utoljára Schmitt Pál tett hivatalos látogatást a dél-európai országban 2011-ben. VI. Fülöp pedig 2004-ben, még trónörökösként járt Magyarországon a budapesti Cervantes Intézet megnyitása alkalmából.