Dalverseny vagy tehetségkutató? - 1. rész

A Dal
Budapest, 2014. december 8. Az Eurovíziós Dalfesztivál magyar előválogató show-ja, A Dal 2015 első tíz elődöntős produkciójának bemutatója a budapesti Akvárium Klubban 2014. december 8-án. Jobbról-balra: Szipszer Szabolcs és Kenyeres András, a Karmapolis együttes tagjai, Hrutka Róbert zeneszerző és Tóth Vera énekesnő, Péter Barbi énekesnő és Tóth G. Zoltán zeneszerő, Dallos-Nyers Boglárka, Szécsi Böbe és Szécsi Saci énekesnők, valamint az MDC és a Spoon együttes tagjai. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Bár még nem hirdették ki mind a 30 döntőst, már most jól látszik, hogy az idei eurovíziós verseny a hazai tehetségkutatók pótselejtezője lesz. Nézzük az első 10 versenydalt.
Vágólapra másolva!

1. Szécsi Saci és Böbe

A Szécsi ikrek a Voice tehetségkutatóban tűntek fel 2012-ben, ahol külön-külön indultak. Böbe mentora Mező Misi volt, míg Saci Somló Tamással dolgozott. A 2014-es Dalban már duóban léptek fel, Saci saját szerzeményét adták elő. Idén azonban közösen írták a versenydalt Our Time címmel. A tavalyi stílust messze maguk mögött hagyva ez a dalrészlet követi a mai rádiós trendeket.

2. Spoon

Épp hogy a múlt héten kiestek az X-Faktorból, máris folytatják a versenyzést, ezúttal azonban nem az RTL Klub stúdiójában, hanem az M1-nél. Másfél éve alakultak, és már néhány iskolai rendezvényen fel is léptek. A dalrészletet hallgatva kicsit olyan, mintha egy Take That- vagy Backstreet Boys-klipet néznénk 20 évvel ezelőtt az MTV-n, amikor még voltak klipek a zenecsatornán. Még az is lehet, hogy Kozsó meglátja bennük a lehetőséget, és befuttat egy újabb ugri-bugri fiúbandát, amivel végig lehet haknizni az országot.

3. Péter Barbara

Vagyis Dr. Péter Barbara, ugyanis amellett, hogy számtalan magyar énekes vokalistájaként is dolgozik – többek között Zoránnal - szakmáját tekintve ügyvéd. 2012-ben a Voice-ban a legjobb 48 közé került, jelenleg szólókarrierje beindításán dolgozik. A hangja továbbra is kiváló, de ez a dal minket egyáltalán nem győzött meg.

4. MDC

Egy újabb kiesett X-faktoros fiúbanda. Igazán méltó ellenfele lesz a Spoonnak. Az eurovíziós zsűri mindenképp szeretne egy boldog karácsonyt Kozsónak. Lesz miből válogatnia a 90-es évek producerének... már csak a ByTheWay hiányzik a "mesterhármashoz". A dalrészletbe ide kattintva ti is bele tudtok hallgatni, de maradandó élményre ne számítsatok.

5. Karmapolis

Végre egy üde színfolt a felhozatalban. A tagok már régóta zenélnek külön-külön is többféle formációban. Time Is Now című dalukkal indulnak az eurovíziós versenyen. Nekünk egyelőre ez az egyik kedvencünk.

6. Farkas-Jenser Balázs

Egy újabb Megasztár-döntőst köszönthetünk a versenyben. Azóta kitartóan próbálkozik, amióta kiesett a tehetségkutató műsorból, ez már mindenképp értékelendő, de ez a dal sem fogja hosszú távon kiemelni a tehetségét. A 20 másodperces dalrészletben pont kétszer annyiszor hallottuk a liar szót, mint szerettük volna.

7. Chances

Az előadók és egyben dalszerzők, Orbán Ferenc és Kosztyu János, idén alapították meg a formációt. Mindketten az üzleti életből jönnek. Az biztos, hogy ők is nagyon szeretik a Bastille-t és az Imagine Dragonst, ami már önmagában sok jót ígér, a dal mindenképp jónak tűnik, örülnénk, ha mielőbb hallhatnánk az egészet.

8. Csemer Bogi

Művésznevén Boggie, a Parfüm című klipjével vált igazán népszerűvé, de 2011-ben már láthattuk őt a Csillag születikben. Az egyedi hangú dzsesszénekesnő, akinek Japánkert című albumát 2012-ben a Magyar Jazzszövetség különdíjjal jutalmazta, a Wars for Nothing című dalával nevezett a versenyre. Szerintünk abszolút esélyes, bár arra kíváncsiak vagyunk, hogy ezt élőben hogy valósítja meg. Az Eurovízió nagyon szigorúan szabályozza, hogy hányan lehetnek színpadon, márpedig ebben a dalban egy kisebb kórus is közreműködik, ami egy zenekar mellett már biztosan túllépi a megengedett hat főt. A dal mindenképp kilóg az eddigiek közül, és ez már önmagában is sokat segíthet Boggie-nak, úgy, ahogy ByeAlexnak is sikerült. Ráadásul a Parfüm klipje miatt érdekesebb lehet a hazai és a nemzetközi sajtónak is.

9. Bogi

Véletlenül sem összekeverendő az előzővel, amatőr énekesnőként kezdte karrierjét. Rutinos induló, harmadik alkalommal próbálkozik. A 2014-es Dalban We All című számával egészen a végső döntőig jutott. A dalból hatalmas sláger lett, 37 hétig szerepelt a Mahasz rádiós toplistáján. A dalban arra hívja fel a figyelmet, hogy ki kell állnunk magunkért, és gondolnunk kell a minket követő generációra. Bogi most készíti első nagylemezét, amelyre természetesen rákerül az eurovíziós dala, a World of Violence is.

10. Tóth Vera

2004-ben megnyerte a Megasztár első szériáját. Az utóbbi időben elsősorban blues- és dzsesszvonalon dolgozik. Hangja, tehetsége már mindenkit meggyőzött. Eurovíziós dalát Hrutka Robival készítette. Vera a dalban mindenképp meg tudja mutatni hangi adottságait, azonban ez egy tipikus eurovíziós ballada.