Műanyag molekulákkal serkenthető az immunrendszer

Vágólapra másolva!
A szervezet természetes védekező rendszerét utánzó műanyag molekulák kísérleti állatokba juttatva antitestként viselkednek: kötődnek az idegen anyagokhoz és kiváltják az immunrendszer válaszát. Ez az áttörés újabb lépést jelent abban, hogy a részecskéket testre szabják egyes vírusok vagy más káros antigének ellen, jelentették be tudósok egy sajtóközleményben.
Vágólapra másolva!

Az antigének szervezetidegen molekulák, lehetnek vírusok, baktériumok, továbbá olyan allergének, mint például a házi por vagy a növényi pollen. Az antitestekként ismert fehérjék feladata, hogy felismerjék az antigéneket és a zárba illő kulcshoz hasonlóan kötődjenek felszínükhöz. Ennek hatására a betolakodó molekula hamar semlegesítődik.


A University of California kutatói egy öntőformára emlékeztető eszköz segítségével hoztak létre mesterséges antitesteket a méhek mérgében található melittin ellen. Az antigénnel összehozva a nanoméretű részecskék körbefogták a melittin-molekulákat és hosszú láncokat képeztek. A betolakodó molekula semlegesítését követően olyan részecskék maradtak vissza, amelyek alakja illett a méhméregben található antigén felszínéhez.


Amikor a kísérleti egerekbe halálos adag melittint fecskendeztek, nagyobb arányban maradtak életben, amikor azonnal megkapták a nanorészecskéket tartalmazó injekciót is. Ez az első olyan kísérlet, amely bemutatja, hogy a műanyag antitestek képesek hatásukat a véráramban is kifejteni. "Az eredmények megnyitják az ajtót a nanorészecskék számos területen történő felhasználása előtt, gyakorlatilag bárhol alkalmazhatók, ahol antitesteket használnak" - mondta el a LiveScience internetes portálnak Kenneth Shea, a vizsgálat vezetője.