39 fokos láznál a leghatékonyabb a fogyókúra

Vágólapra másolva!
A hidegterápia után egy újabb módszer a fogyásra a hazánkban is megjelent lázterápia. A 30-40 perces kezelés alkalmával úgynevezett oxithermiás kabinban 38-38,5 fokra emelik a testhőmérsékletet. A fogyáson kívül számos pozitív élettani hatása van, többek között felgyorsul az anyagcsere, megszűnik a fájdalomérzet, beindul a gyulladások gyógyulási folyamata, és az izzadás következtében méregtelenítés is történik.
Vágólapra másolva!

Nem új találmányról van szó, a hőkezeléseket ugyanis mindig hatékony terápiás eljárásnak tartották. Már az ókortól kezdve találhatunk írásos emlékeket, amelyek hasonló kezeléseknek köszönhető gyógyulásokról írnak. A 38-38,5 fokos láznak ugyanis vírus- és baktériumölő hatása van, számos esetben hatásosabb, mint a gyógyszeres kezelés.

A pácienseknek első lépésként egy egészségügyi kérdőívet kell kitölteniük, ugyanis a módszer magas vérnyomásban, trombózisban szenvedőknek, illetve rossz állapotban lévő gyógyíthatatlan betegeknek nem javasolt. A terápiában résztvevők fürdőruhában egy úgynevezett oxithermiás gépbe fekszenek. Ez után alufóliával fedik be a testüket, hogy egy vastagabb hővisszaverő réteget képezzenek. Majd utolsó lépésként oxigénálarcot vesznek fel. A módszer ugyanis a teljes testfelmelegítést kombinálja a többlépcsős oxigén belélegzéssel. A 30-40 perces terápia után 10-15 perc pihenés következik, amelyet egy frissítő zuhany és folyadékpótlás követ.

Az oxithermia során speciális szűréssel ellátott A osztályú infravörös fényt alkalmaznak. Ez az infraszaunák B és C tartományú infravörös fényével szemben sokkal hatékonyabb, mert képes mélyebb bőrrétegekbe hatolni. Megnyitja az érrendszer kapillárisait, a felhevített vér elkezd keringeni az erekben. Ennek köszönhetően az egész test hőmérséklete megemelkedik. A hő hatására a légzés felgyorsul, ezért percenként 10 liter friss oxigénnel látják el a pácienseket. Emellett a koncentrált oxigén belégzése javítja a mikrokeringést és a sejtek oxigénkoncentrációját is.

Nemcsak a fogyni vágyóknak jó módszer a lázterápia. Számos betegség és tünet kezelésére is alkalmazható. Gyógyítja a reumatikus tüneteket, az idegfájdalmat, idült hátfájást. Segít a sportsérülések rehabilitációjában, asztma, ekcéma kezelésére is gyógymód lehet. Méregtelenít, közérzetjavító hatása van, oldja a krónikus fáradtságérzetet, és a koncentrációképességet is javítja.


Ha többet a szeretnél megtudni a lázterápiáról, akkor nézd meg a LIFE magazin riportját!