Mégsem vírus okozhatja a krónikus fáradtság szindrómát

Vágólapra másolva!
Kétségbe vonták a krónikus fáradtság szindróma és egy vírus korábban feltételezett összefüggését holland kutatók pénteken közzétett tanulmányukban.
Vágólapra másolva!

A British Medical Journal című orvosi szakfolyóiratban megjelent cikk állításai ellentmondanak amerikai kutatók tavalyi közlésének, amely szerint a krónikus fáradtság szindróma (CFS) kapcsolatban áll az XMRV jelű vírus vérben kimutatható jelenlétével.


A korábbi tanulmányban 101, krónikus fáradtsággal élő páciens közül 68 vérmintájában mutatták ki a vírust. A szindróma megnevezéseként a myalgic encephalomyelitist (ME) is használják, utalva a vele járó izomfájdalmakra és fejfájásra. Világszerte mintegy 17 millió embert érinthet az állapot, amely pihenés hatására sem javuló, munkaképtelenné tévő fizikai és szellemi fáradtságot okoz.


Egy 2010 januárjában megjelent, 186 páciens részvételével lefolytatott brit tanulmány, valamint egy februárban közzétett, 170 páciens bevonásával készült vizsgálat sem talált bizonyítékot az XMRV vírussal való fertőzés és a tünetegyüttes kialakulása között.


A szakemberek emlékeztetnek arra, hogy immár három elismert európai laboratórium három független tanulmánya sem talált összefüggést a XMRV vírus és a krónikus fáradtság szindróma között. A hollandiai Nijmegen Orvosi Központ kutatói elképzelhetőnek tartják, hogy a vírus a 80-as években az Egyesült Államokban kitört CFS-járványban szerepet játszott, ám a krónikus fáradtság szindróma legtöbb esetéhez nem kapcsolható.