Saját őssejtekkel gazdagított új légcsövet kapott egy ír kisfiú

Vágólapra másolva!
Sikeres volt az a műtét, mely során egy 11 éves ír fiúba ültettek át egy új légcsövet, melyet a páciens saját őssejtjeiből építettek fel. A fiú hamarosan hazamehet a kórházból.
Vágólapra másolva!

az első gyermek a világon, akin végrehajtották az úttörő műtétet. Az Írországból származó fiú hamarosan hazatérhet londoni otthonába.


Ciaran légcsőszűkülettel született, mely légcsövének viszonylag hosszú szakaszát érintette. A londoni Great Ormond Street Kórház orvosai a fiú csontvelejéből nyert őssejteket juttattak be a donor légcsőbe, melyet azután beültettek a fiúba. Az őssejtek Ciaran szervezetében alakultak át a légcső sejtjeivé. Az orvosok azt remélték, így elkerülhetik a szerv kilökődését. A kórház képviselői most bejelentették, hogy a négy héttel ezelőtt elvégzett átültetés sikeres volt, mivel a légcső vérellátása helyreállt.


Ciaran két és fél éves korában már átesett egy légcsőműtéten. Ekkor egy fémből készült sztentet ültettek be, hogy nyitva tartsa a légcsövet, azonban ez átmarta annak falát és a főverőeret, az aortát. Ezután újabb műtétek következtek, melyekkel megpróbálták rendbe hozni a légcsövet. Operációk nyolc hónapos sora után úgy tűnt, hogy a fiú végre aktív, teljes életet élhet. Ez egészen tavaly novemberig tartott, amikor az egyik sztent megint masszív vérzést okozott.


Gyerekcipőben járó új eljárás


Mivel más lehetőség már nem jöhetett szóba, az orvosok az őssejt-terápiához folyamodtak. Ilyen műtétet először 2008 nyarán végeztek a spanyol Claudia Castillón, Ciaran pedig az első gyermek, akinél ilyesmivel próbálkoztak. A műtétre tavasszal került sor, mindössze négy héttel azután, hogy Olaszországban megtalálták a donor légcsövet.


"Nem volt sok választásunk volt, egy újabb vérzés végzetes lehetett volna. Mivel az eljárás még gyermekcipőben jár, senki nem tudja, mi vár a fiunkra és meddig tart majd a felépülés" - nyilatkozta a Telegraph brit napilapnak a fiú édesanyja.


"A lábadozás nem zajlott egyszerűen, de ez természetes egy új eljárás során. A szoros felügyelet miatt kellett Ciarannek ilyen sokáig kórházban maradnia" - mondta el a lapnak Martin Elliott professzor, a transzplantációs team vezetője. "Csodálatos dolog látni, hogy a fiú ilyen aktív, mosolyog és normálisan képes lélegezni. Ez az új módszer reményt kínál azoknak is, akik légcsövét korábban operálhatatlannak tartották" - tette hozzá a szakember.