Miért finomabb a nő tapintása?

Vágólapra másolva!
A nők tapintása azért kifinomultabb, mint a férfiaké, mert a kisebb ujjakon sűrűbben helyezkednek el az érzékelő receptorok - írja a NewScientist.
Vágólapra másolva!

Az ujjbegyen lévő érzékelő receptorok sűrűségével függ össze, hogy mennyire érzékeny valakinek a tapintása. A kanadai McMaster Egyetem kutatói 100 diák mutatóujjának felszínét mérték meg, majd megkérték, hogy különböző finomságú anyagokat tapintsanak vele. Ha az anyagokon a barázdák túl közel voltak egymáshoz, a résztvevők simának, egyenletesnek érzékelték a felületet.

Felmérésük szerint a férfiak átlagosan az 1,59 milliméternél keskenyebb barázdákat nem érzékelték már, míg a nők még az 1,41 milliméter szélességűeket is ki tudták tapintani.

A különbség azonban nem a nemtől függött, hanem a kéz, az ujjak méretétől. Egy négyzetcentiméterrel nagyobb ujjfelület 0,25 milliméterrel növelte meg az érzékelt barázdák szélességét.

Az eredetileg a Journal of Neuroscience című szaklapban megjelent tanulmány azt is megállapította, hogy a mutatóujj érzékenyebb a kisujjnál, ami valószínűleg gyakoribb használata miatt alakulhatott így.

A kanadai szakértők továbbá azzal tanáccsal fordulnak a szülőkhöz, tanárokhoz, hogy a gyereknevelésben a mindent a szemnek, semmit a kéznek elvet kétszer is fontolják meg.