Nyári bőrbajaink: a melegkiütéstől a medúzacsípésig

Vágólapra másolva!
A lenge öltözék miatt nyáron különösen sok veszély leselkedik bőrünkre. Hogyan kezeljük a csalánkiütéseket, és lehet-e nagy bajunk a hangyacsípéstől?
Vágólapra másolva!

A leggyakoribb nyári bőrprobléma a napégés, amellyel valamennyien találkozhattunk már valamilyen formában. Tulajdonképpen a fény okozta akut bőrgyulladásról van szó (szakszóval dermatitis solaris).


Alapesetben a bőr olyan védőmechanizmusokkal rendelkezik, amelyek segítségével képes kivédeni az ultraibolya sugárzás okozta károsodásokat, azonban a túl hosszú ideig történő napozás vagy a világosabb bőr nem teszi lehetővé a tökéletes védelmet.


A kamilla, a levendula, az aloe vera nyugtatja a leégett bőrt


Általában már egy órával a napozás után jelentkezik, és az első 24 óra során erősödik a napfény hatására keletkező, fájdalommal járó bőrpír. Súlyos esetben a másodfokú égéshez hasonlóan hólyagok képződnek a bőrön, miközben olyan általános tünetek lépnek fel, mint a fejfájás, a láz, a hidegrázás vagy a hányinger. A leégett bőr néhány napon belül lehámlik.


A kamillát, levendulát, aloe verát vagy körömvirágot tartalmazó készítmények helyileg használva nyugtatják a bőrt és csillapítják a fájdalmat.


Minél többször ég le bőrünk, annál öregebbnek látszik


Legfontosabb azonban a napégés megelőzése, minél többször ég le bőrünk, annál öregebbnek látszik majd, ráadásul a bőrrák kockázata is megemelkedik. Manapság a szakemberek azt ajánlják, hogy 30 faktoros fényvédő krémet használjunk, akkor is, ha már valamennyire lebarnultunk, és körülbelül két óra elteltével kenjük be magunkat újra. Különösen ügyeljünk a gyermekekre: érzékeny bőrüket gondosan óvjuk. Forró nyári napokon ne menjünk a napra a déli órákban, és akkor is használjunk naptejet, ha csak az árnyékban üldögélünk.


Bizonyos vegyületek érzékennyé tehetik a bőrt a napégéssel szemben, ilyenek például egyes gyógyszerek és a kozmetikumokban található illatanyagok. Főképp rendszeres gyógyszerszedés esetén erről valóban fontos kikérni a kezelőorvos véleményét, illetve elolvasni a gyógyszer tájékoztatóját.


Piros pöttyök - csalánkiütés és melegkiütés


A köznyelv napallergiaként ismeri azt a jelenséget, amikor az ultraibolya sugarak hatására piros kiütések jelennek meg a bőrön. Ezek felléphetnek hólyagok, csomók, piros foltok, ekcémás tünetek vagy pörsenések formájában, de egy adott betegnél mindig ugyanazok a tünetek fejlődnek ki.


Jellemzően az arcon, a dekoltázson, a karon, a lábon jelentkeznek, rendszerint a világos, száraz bőrű, allergiára hajlamos személyeknél fejlődnek ki a nyár elején, majd nyár végére a bőr hozzászokik a naphoz. Mivel az UV-sugarak áthatolnak az üvegen is, a tünetek akár autóban ülőknél is jelentkezhetnek.


Ha a bőrt nem éri több napsugárzás, a kiütések maguktól is elmúlnak, de a cinket tartalmazó oldatok enyhítik a viszketést. Nyaralás előtt esetleg antihisztamin típusú gyógyszerek szedése javasolt, amelyet már az utazás előtt el kell kezdeni szedni. Legjobb megelőzés ebben az esetben is a fényvédő krémek használata.


Párás, nedves melegben alakulhat ki a melegkiütés, amely jellemzően a testhajlatokban (nyak, hónalj, könyök, lágyék, nőknél a mell alatt), csecsemőknél a comb bőrredőiben lép fel. A bőr viszket, vörös, esetleg nedvedzik. A melegkiütés a verejtékben található vegyületek okozta tartós irritáció nyomán alakul ki, elkerülhetjük lenge ruházat viselésével és rendszeres zuhanyozást követő hintőporozással. A tünetek bőrnyugtató vagy viszketés-csillapítő krémek, oldatok hatására enyhülnek.


A hangyák csak védekezésképpen támadnak


Magyarországon leggyakrabban a szúnyogcsípések keserítik meg életünket. Míg a hímek az emberre nézve ártalmatlanok, a nőstények a melegvérű állatok és az ember vérét szívják, véralvadásgátló hatású anyagot bőrünkbe fecskendezve - ez okozza a kellemetlen viszketést. Az erősen viszkető, vörös hólyag okozta kellemetlenséget hideg vizes borogatással vagy viszketés elleni kenőccsel enyhíthetjük.


Hazánkban körülbelül 70 hangyafaj él, a leggyakoribbak a fáraó- és az erdei vöröshangyák. A hangyák a legtöbb esetben csak vészhelyzetben, védekezésképpen marnak az emberbe, amely csak helyi tüneteket okoz, abban az esetben is, ha a hangyák méregmirigyéből hangyasav jut a bőrre. Mossuk le a bőrt tiszta vízzel, majd fertőtlenítsük, a javulás már rövid időn belül várható.


A méheket vonzza az élénk színű öltözék


A felnőttek 4, a gyerekek 0,4-0,5 százaléka allergiás a méh- és darázscsípésre. A csípés pillanatában méreganyag jut a szervezetünkbe, ennek hatására hisztamin szabadul fel. Enyhébb esetben bőrpír, duzzanat, fájdalom, súlyosabb esetben hörgőgörcs, anafilaxiás sokk lép fel. Ismert allergia esetén tartsunk táskánkban adrenalintartalmú injekciót, melyet szükség esetén beadhatunk magunknak.


Megelőzésképpen kerüljük a szabadban az élénk színű öltözéket, túrázás közben viseljünk zárt cipőt, a rovarokat pedig ne hessegessük, mert ettől lendülnek támadásba, inkább seperjük le őket bőrünkről. Üdítős és sörös üvegeket ne hagyjunk nyitva a szabadban, mivel az esetleg belerepülő méh vagy darázs a szánkba jutva életveszélyes száj- és gégevizenyőt okozhat.


Dr. Terebessy András, megelőző orvostan szakorvos