Két új kezet kapott egy amerikai férfi - műtét a twitteren

Vágólapra másolva!
Két új kezet kapott egy égési sérült férfi az Egyesült Államokban, az átültetést szokatlan módon egyszerre végezték el.
Vágólapra másolva!

Az orvosok szerint a férfi ujjaival jobban fog érezni, mint a korábban kézátültetésen átesett betegek, mivel az átültetés előtt mindkét keze ép volt. A 18 órás műtétet a louisville-i Jewish Hospitalben végezték, ahol 1999-ben az első egyszeres kézátültetést is végrehajtották. A hat kézsebészből, egy altatóorvosból, egy műtősnőből és öt kisegítőből álló team felváltva dolgozott a beteg műtétje során. Dr. Warren Breidenbach, a sebészek vezetője szerint az orvosok a beteg idegrostjait az átültetett kézbe vezették.


A műtőn kívül egy orvos több mint 60 alkalommal tájékoztatta a nagyvilágot a műtét eseményeiről a Twitteren. Az első üzenet 12:25-kor érkezett a következő szöveggel: "A beteg nagyon örül az új kezeknek, de tudjuk, hogy a donor családja gyászol. Hálásak vagyunk nagylelkűségükért."


A beteg kezei olyan súlyosan károsodtak, hogy már olyan egyszerű műveleteket is képtelen volt végrehajtani, mint a kulcsok zsebből történő elővétele. A sebészek a transzplantáció előkészítése során eltávolították a nem működő szöveteket, öt órával később pedig lemezek és csavarok segítségével rögzítették a donor kéz csontjait a beteg alkarjához.


"A sebészek éppen az artériákat készítik elő. Ez a műtét legfontosabb része" - jelent meg reggel 6:36-kor a Twitteren. Amikor az artériákat és vénákat összekötötték, a sebészek folytathatták az idegek összevarrását, ezután zárták a bőrt és bekötötték a két új végtagot. A csapat este fél kilenc körül jött ki a műtőből.


Az orvosok szerint a sebek körülbelül hat hét alatt gyógyulnak majd, azonban jó néhány hónapnak el kell telnie, mielőtt bármilyen érzés visszatérne a kezekbe. Mint minden szervátültetéskor, itt is fennáll a kilökődés esélye, így a betegnek élete végéig kilökődésgátló gyógyszereket kell szednie. A kezelőrovosok szerint a betegnek körülbelül három hónapot kell kórházban töltenie lábadozása és rehabilitációja során.