Kacsamellfilé karamellizált almával és gorgonzola mártással - Carmen Étterem, Győr

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Mi kell hozzá?

  • kacsamell filé 80-90 dkg
    Forrás: Nagy Bence
  • bors
  • alma 1-2 db
  • kristálycukor 5 dkg
  • vanília rúd 1 db
  • fehérbor 2 dl
  • vaj
  • gorgonzola sajt 10 dkg
  • tejszín 3 dl
  • húsleves 1dl
  • fekete tea
  • olívaolaj a sütéshez
  • burgonya püré 4 adag

Hogyan kell elkészíteni?

A kacsamelleket a bőrén beirdaljuk, sózzuk, borsozzuk, majd fekete teán megfüstöltjük.

Az almát meghámozzuk és a felét apró kockára a másik felét, pedig nagyobb darabokra vágjuk. Cukrot pirítunk, majd felöntjük fehérborral és belerakjuk a nagyobb darabokra vágott almát és kb. 25 percig pároljuk ízesítjük vaníliával majd pürésítjük és hozzá rakjuk az alma kockákat majd addig pároljuk bor és víz hozzáadásával amíg a pici alma kockák üvegessé válnak.

A füstölt kacsamelleket forró serpenyőben bőrével lefele elősütjük majd 180 fokos sütőben kb. 6-7 perc alatt készre sütjük. A mártáshoz az edénybe vajat forralunk, hozzá öntjük a húslevest és a sajtot majd a tejszínt és addig forraljuk amíg mártás sűrűségű nem lesz.

Tálalás:

A kacsamellet pihentetés után felszeleteljük, a tányérra rendezzük majd habzsák segítségével burgonyapürét nyomunk a tányérra, mellé öntjük a mártás, majd a karamellizált almát a mártásba és a hús mellé rakjuk. Gorgonzola mártást külön csészében is kínáljuk.

Zöld fűszerekkel és petrezselyem pestoval dekoráljuk.