Ajakherpesz: fertőző és visszatérő

Vágólapra másolva!
Sokunk életét keseríti meg a herpesz, azaz a száj körül illetve az ajkakon elhelyezkedő egy vagy több hólyag. Mit tehetünk ellene, megelőzhetők-e a hólyagok?
Vágólapra másolva!

Kevesen tudják, de a herpesz tulajdonképpen fertőző betegség, a herpes simplex vírus (HSV) okozza. Két típusa ismert, az egyes változat (HSV-1) hatására alakulnak ki a hólyagok a száj körül, míg a kettes típus (HSV-2) felelős a nemi szervek herpeszéért.


Rendszerint aprócska bőr- vagy nyálkahártya-sérülésen át jut be szervezetünkbe a vírus azután, hogy kapcsolatba kerültünk egy herpeszes hólyaggal vagy annak tartalmával. Ez történhet közös evőeszköz- vagy borotvahasználattal, herpeszes személlyel történő csókolózással vagy annak nyálával történő érintkezéssel. A herpeszes szülő gyakran így fertőzi meg gyermekét. Hólyagok egyébként nemcsak a száj körül, a test egyéb tájain is megjelenhetnek.


Az első fertőzés a legdurvább


Első jele rendszerint az ajkak vagy a száj fájdalma és viszketése, a hólyagok csak ezután jelennek meg. Első fertőzés esetén előfordulhat láz, torokfájás és nyirokcsomó-duzzanat, egyes kisgyerekeknél a hólyagok megjelenése előtt nyálfolyás jelentkezhet.


Szervezetünk legtöbbször az első fertőzésre reagál hevesen: akad, akinek a száján körös-körül megjelennek az elváltozások. A tiszta bennékű hólyagok kifakadnak, majd pörkösödnek, a gyógyulás néhány naptól két hétig tarthat. Különösen nagy a fertőződés veszélye az immunrendszer csökkent működése esetén, ebbe a csoportba tartoznak például a daganatos kezelésben (kemoterápiában) részesülők vagy az AIDS-betegek.

Forrás: iStockPhoto
Forrás: iStockPhoto

A fertőzöttek 20-40 százalékánál rendszeresen visszatér


Egyes esetekben a herpesz komoly fájdalommal járhat, míg másoknál ugyan jelen van a vírus, de tünetek nem jelennek meg. A felnőttkor eléréséig a legtöbben átesnek HSV-1 fertőzésen, az emberek 20-40 százalékánál pedig alkalmanként visszatér a kellemetlen tünet.


Ők azok közé tartoznak, akik idegdúcaiban (úgynevezett ganglionokban) hosszú ideig megbújnak a vírusok, amíg valamilyen tényező, például a napfény, stressz vagy menstruáció nem aktiválja őket. Ekkor viszont újból hólyagok jelennek meg.


Magától is gyógyul, de kenőcsökkel gyorsíthatunk is rajta


Néhány nap alatt rendszerint magától gyógyulni kezd, ehhez semmilyen szerre nincs szükség, a különböző készítmények mindössze egy-két nappal rövidítik le a gyógyulási időt. A cink-szulfátot vagy cink-oxidot tartalmazó ecsetelők, krémek, gélek vagy olajok elősegítik a hólyagok leszáradását és csökkentik a viszketést, ezeket naponta négy-hat alkalommal kell vastagon felkenni a hólyagok területére, és terhesség és szoptatás alatt is alkalmazhatók.


Igen népszerűek (és meglehetősen drágák) az antivirális szereket (aciclovirt, penciclovirt) tartalmazó kenőcsök, azonban használatuk sokkal több mellékhatással járhat, mint a cinktartalmú szereké, gyakrabban okoznak szúró, égető érzést, ráadásul a gyógyulási időt sem rövidítik le. A hólyagok megjelenése után az antivirális szerek már hatástalanok, és a vírus is rezisztenssé válhat velük szemben. Ennek veszélye az, hogy egy esetleges későbbi súlyos vírusfertőzés esetén már hatástalanok lesznek.


Kivédhető, de körültekintőnek kell lenni


A herpesz megelőzésében nagyon fontos a kiváltó tényezők elkerülése, azaz az egészséges életmód. Szervezetünk megfelelő ellenálló-képességének biztosítása érdekében táplálkozzunk egészségesen, biztosítsuk a nyugodt éjszakai pihenést, ne dohányozzunk, viszont sportoljunk rendszeresen. A napfény káros hatásai ellen használjunk fényvédő arckrémet és ajakbalzsamot.


Fontos tudni, hogy a herpesz már a bizsergés megjelenésétől kezdve fertőző, egészen a pörk leeséséig. Mielőtt hozzáérnénk, valamint azután alaposan mossunk kezet szappannal. Aktív herpesz esetén különösen kerüljük a kisgyermekek ölelgetését és puszilgatását. Ebben az időszakban a csókolózásról és az orális szexről is mondjunk le.


Ajakherpesz esetén óvatosan vigyük fel a szemfestéket, nehogy a vírusokat a szembe juttassuk. Ne használjunk senkivel közös evőeszközt, poharat, törölközőt, borotvát és fogkefét. A kezelésre alkalmazott készítményeket pedig ne kenjük el, mivel így a fertőzés tovaterjedhet, csak a fertőzött területre vigyük fel.


Amennyiben évente hat alkalomnál gyakrabban újul ki az ajakherpesz, forduljunk orvoshoz, mivel ennek hátterében immunbetegség vagy valamilyen csökkent ellenállóképesség állhat.


Bár a betegséget laikusként is könnyű felismerni, előfordulhat, hogy más állhat a hólyagok hátterében. Ha nem fájdalmasak vagy két hét elteltével sem múlnak el, feltehetőleg nem az ismert vírusfertőzésről van szó, ekkor is keressük fel orvosunkat.


Kisgyermek esetében pedig kórházi kezelésre lehet szükség, ha a kicsi a fájdalom miatt nem hajlandó inni, mert ilyenkor fennáll a kiszáradás veszélye.


Dr. Terebessy András, megelőző orvostan szakorvos