Belga férfi a dél-ázsiai szuperbaktérium első halálos áldozata

Vágólapra másolva!
Elhunyt a dél-ázsiai gyógyszerrezisztens szuperbaktérium első áldozata, egy belga férfi - jelentették be a nyugat-európai ország orvosai. Egy másik belga állampolgárnál is kimutatták a fertőzést, őt Montenegróban kezelték egy balesetet követően, majd otthon, Belgiumban lábadozott.
Vágólapra másolva!

"Az első áldozat egy pakisztáni kórházban kapta el a baktériumot és júniusban halt bele a fertőzésbe" - közölte Denis Pierard, a férfit kezelő brüsszeli AZ VUB kórház mikrobiológusa. A férfi pakisztáni útja során autóbalesetet szenvedett, súlyos lábsérülése miatt kórházba került, ezután szállították haza Belgiumba, ekkor azonban már fertőzött volt. Hiába adtak a betegnek erős antibiotikumot, colistint, mégis belehalt a fertőzésbe.


Az NDM-1 (New Delhi metallo-béta-laktamáz-1) gént hordozó baktériumokat először a múlt évben azonosították egy svéd betegben, aki előzőleg egy indiai kórházban feküdt.


Youri Glupczynski, a Leuveni Egyetem orvosa az AFP-nek elmondta, hogy a második beteg egy antwerpeni kórházban feküdt júliusban, majd állapota javult, így hazatérhetett Montenegróból. "A baktérium főként Indiában és Pakisztánban honos, azonban az utazások révén távolabbra is elterjedhet" - mondta el a bakteriológusként dolgozó Glupczynski.


A brit orvosi folyóirat, a Lancet a múlt héten arról számolt be, hogy 37 olyan brit betegben mutatták ki az NDM-1 gént hordozó baktériumokat, akik korábban Dél-Ázsiában részesültek egészségügyi ellátásban. Ausztráliából további 3 esetet jelentettek.


A belga kórházak a jövőben különleges figyelmet fordítanak a szuperbaktériumra, különösen a korábban külföldi kórházban kezelt páciensek esetében.