Az újévi babák ötödéből kövér kisgyerek lesz

Vágólapra másolva!
A január elsején született brit csecsemők ötöde várhatóan elhízottá válik, mire megkezdi az iskolát - adta hírül a brit egészségügyi hatóság pénteken.
Vágólapra másolva!

Gillian Merron közegészségügyi miniszter szerint az év első napján megérkezett körülbelül 1500 újszülöttből 300 ötéves korára túlsúlyos gyermek lesz, ezért az anyák figyelmét felhívta az egészséges táplálás-táplálkozás fontosságára.

"Minden, ami egy gyermek életének első éveiben történik, hatalmas jelentőséggel bír az egészség későbbi alakulására" - jelentette ki újévi közleményében.

Az elhízottság világszerte egyre nyomasztóbb probléma, amely szinte az összeomlással fenyegeti az egyes országok egészségügyi rendszereit, amelyek képtelenek lesznek ellátni a túlsúlyosság következtében fellépő cukorbetegséget, szív- és érrendszeri problémákat, valamint a rosszindulatú megbetegedéseket.

Egy, a múlt hónapban készült felmérés szerint a szigetországban tízből legalább egy gyermek kövér lesz 2015-re. Az elhízottság veszélye sokkal inkább fenyegeti a szegényebb társadalmi csoportok gyerekeit.

Merron közleményében hangsúlyozta, hogy programot indítanak kismamák számára, amelyben a szülők útmutatást kaphatnak gyermekeik egészséges táplálkozásának kialakításához. A program kiemeli a szoptatás fontosságát, a szilárd ételekkel való megismerkedés késleltetését, a változatos ételkínálatot, az édesség minimalizálását és a kicsik mozgásigényének kielégítését.