Élet a jobb agyfélteke nélkül

Vágólapra másolva!
A kilencéves Cameron Mott agyának felét el kellett távolítani. Csodálatos felépülése családját és orvosait is megdöbbentette.
Vágólapra másolva!

A kilencéves kislánynál hároméves korában alakult ki a központi idegrendszer ismeretlen eredetű, súlyos, progresszív megbetegedése: a Rasmussen-szindróma. Az egyik agyféltekét érintő betegség hatására féloldali görcsrohamok alakulnak ki, amelyek következménye féloldali bénulás és a mentális funkciók drasztikus hanyatlása lehet. Az epilepsziás görcsök sűrűsödése miatt az orvosok Cameron jobb oldali agyféltekéjének eltávolítása mellett döntöttek.


A szülők a brit Daily Mailnek úgy nyilatkoztak, hogy bár nagy volt a kockázat, hogy elveszítik gyereküket, de rettentő életminősége miatt nem volt más választásuk.


A kislány nemrég fejezte be a fizikoterápiát és bár sántít, de már tud szaladni és játszani. Az orvosok tisztában voltak vele, hogy a test bal oldalát irányító jobb agyfélteke eltávolítása bénulást idézhet elő, de azt is tudták, hogy a gyerekek agya képes újraszerveződni és a megmaradt területek átvesznek funkciókat. A kislány egyébként perifériás látásának egy részét is elveszítette.


Forrás: Splash News/NBC
A kislánynak egy agyféltekéje maradt Splash News / NBC

A kislánynak egy agyféltekéje maradt

Cameron négy héttel a műtét után saját lábán hagyta el a kórházat. Amikor a Daily Mail újságírója arról kérdezte, érzi-e még a műtét utóhatásait, azt felelte: "Nem. Egyáltalán nem." Céljairól pedig azt mondta: "Ha felnövök, balerina szeretnék lenni."