Túl kevés figyelmet fordítanak a csípőproblémás babákra

Vágólapra másolva!
A szülőknek és az orvosoknak több figyelmet kellene szentelniük a néhány hetes csecsemők csípőizületeire, hogy megelőzhető legyen a fájdalom, és a tartós károsodás. A tanácsot a STEPS nevű jótékony célú alapítvány adta, mely támogatja az alsó végtagi rendellenességgel élő gyermekeket és felnőtteket.
Vágólapra másolva!

A brit STEPS attól tart, hogy a csípőproblémák nagy része felderítetlen marad, pedig sokat helyre lehetne hozni egyszerű járóbeteg-kezelés keretében. A szigetország kormányának álláspontja szerint azonban "nagyon komolyan" veszik a csecsemők csípőproblémáit.


A STEPS szerint, ha nem fedezik fel időben a bajt, akkor az költséges orvosi beavatkozásokat kíván meg, továbbá tartós mozgáskorlátozottsághoz vezethet. Az Egyesült Királyságban évente nagyjából 2 000 gyermeket diagnosztizálnak csípőficammal (DDH). Ez többféle elváltozást jelenthet az instabilitástól kezdve a csípőizület teljes ficamáig. Ha időben felismerik, akkor egyszerű, nem-invazív beavatkozással helyre lehet hozni. A STEPS véleménye szerint azonban túl gyakran fordul elő az, hogy csak későn veszik észre, és a műtét már nem kerülhető el, ami hosszas kórházi tartózkodással, néhány esetben pedig tartós károsodással jár.


A kisbabákat rutinszerűen szűrik a csípőficamra, de a STEPS szerint bizonyítható, hogy az eljárás jelentős hiányosságokkal küzd, ezért túl sok esetről nem szereznek tudomást az orvosok. "A jelenlegi vizsgálati eljárás - habár már 40 éve alkalmazzák - egyszerűen nem működik." - mondta az alapítvány alapítója, Sue Banton. "A késői diagnózis, vagy annak teljes elmaradása miatt értékes időt veszítenek a betegek, így nekünk egyre több támogatást kell nyújtanunk a rosszul működő rendszer áldozatai számára."


A brit Egészségügyi Minisztérium szóvivője elmondta, hogy minden újszülöttet 72 órán belül alá kell vetni a csípőficam-szűrésnek. Az elváltozások, vagy azok gyanújának esetében ultrahangos vizsgálat is szükséges, melyet 6-8 hetes korban meg kell ismételni.


A STEPS szerint itt csúszik hiba a rendszerbe, mert sok elsődleges gondozást nyújtó központ a szűrést a háziorvosokra bízza. Azt viszont nem foglalták írásba, hogy a háziorvos miként hajtsa ezt végre, a gyakorlat hatékonyságát pedig semmilyen formában sem mérik fel.


"Elfogadhatatlan, hogy még mindig késve diagnosztizálnak gyerekeket olyan állapotokkal, mint a csípőficam." - mondta Adrian Davis professzor, az NHS Újszülött- és Gyermekvizsgálati Programjának igazgatója. Elmondta, hogy együttműködik a STEPS-szel, a szülőkkel és az orvosokkal, hogy "megszüntessék ezt a lehetetlen állapotot".