Veszélyesek a gyermekekre a vény nélkül kapható gyógyszerek

Vágólapra másolva!
Sok szülő nagy mennyiségben vagy rendszeresen ad gyermekének vény nélkül kapható gyógyszereket láz, köhögés és megfázás ellen, ami veszélyes lehet az egészségükre.
Vágólapra másolva!

"Sok gyermek egészségét kockára teszik szüleik azzal, hogy túl sok vény nélkül kapható készítményt adnak nekik láz, köhögés és megfázás ellen" - foglalta össze egy ausztrál tanulmány, melyet a Nemzetközi Gyógyszerész Szövetség konferenciáján tettek közzé. "Meglepve és aggodalommal fogadtuk az arra utaló eredményeket, hogy sokan úgy vélik, a gyógyszerek bizonyára biztonságosak, ha recept nélkül meg lehet vásárolni azokat" - nyilatkozta Rebekah Moles, a 97 személy részvételével készített kutatás vezetője. - "A vizsgálatok azt mutatták, hogy a résztvevők 44 százaléka nem megfelelő dózist alkalmazott, és csupán 64 százalékuk tudta helyesen kimérni a dózist, amit be szándékoztak adni a gyereknek."


2008-ban az egész Ausztrália területén illetékes Új-Dél-Wales-i Mérgezési Központ összes hívása közül 48 százalék állt összefüggésben gyermekek túladagolásával. 15 százalékuk esetében kórházi kezelésre is szükség volt. A szakemberek szerint Ausztrália valószínűleg nem számít kivételes esetnek, a gyerekgyógyszerek nem megfelelő alkalmazása világszerte jellemző.


"Nagyon fontos, hogy a szülők megértsék a gyógyszerek megfelelő alkalmazását, hogy a jövőben ne veszélyeztessék gyermekeik egészségét" - jelentette ki Moles.