Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az apa-fiú kapcsolat hatással van a felnőttkori stresszre

Vágólapra másolva!
Azok a férfiak, akiknek gyermekkorukban rossz kapcsolatuk volt az édesapjukkal, a mindennapos stresszhelyzetekre érzékenyebben reagálnak - állítja egy új tanulmány.
Vágólapra másolva!

Az apa-fiú kapcsolat hihetetlenül erős hatással van arra, hogy a kisfiúk hogyan élik meg a mindennapokat. Ha ez a viszony egészséges, egyfajta védelmet nyújt a kisgyermeknek - állítja Melanie Mallers, a Kaliforniai Egyetem docense.


A kutatás során Mallers és kollégái közel ezer, 25-74 év közötti nőt és férfit kérdeztek meg arról, hogyan élik meg a nap mint nap felbukkanó stresszhelyzeteket, illetve arról is beszámoltak, hogy milyen kapcsolatuk volt gyerekkorukban a szüleikkel. Korábbi kutatások már megállapították azt, hogy az anyai szeretet hiánya mély sebeket hagy a gyermekben, viszont az apával való kapcsolat hatásáról még nem készült tanulmány, úgyhogy Mallersék ennek felderítését célozták meg.


A kutatásban résztvevők közül sokkal többen állították, hogy az édesanyjukkal voltak jó viszonyban, mint azt, hogy az édesapjukkal, és több férfi számolt be arról, hogy "jól kijött" az édesanyjával, mint amennyi nő.


"Az anyához kötődő viszony nagyban meghatározta mind a nők mind a férfiak későbbi kedélyállapotát. Akiknek nem volt jó a kapcsolatuk az édesanyjukkal, gyakrabban voltak rosszkedvűek" - magyarázta Mallers. A kutatók azt is megállapították, hogy azok a férfiak, akiknek nem volt szoros kapcsolatuk az édesapjukkal, stresszesebbnek élték meg a mindennapokat. Többször voltak rosszkedvűek, ráadásul stressz okozta betegségek is nagyobb számban fordultak elő náluk.


Azok a férfiak, akiket a legtöbb stressz ért, arról meséltek, hogy édesapjuktól kevés szeretetet és támogatást kaptak. Sokan apa nélkül nőttek fel, és ez önbizalmuknak nem tett jót. Mallers szerint ezek a gyerekek nem láttak apa-mintát, így személyiségük nehezebben fejlődött ki.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről