Életmentő robot

Vágólapra másolva!
Életmentő robotot fejlesztettek ki Japánban. Quince feladata, hogy égő, földrengéstől vagy robbanástól instabillá vált épületekbe bejutva kimentse a szerencsétlenül járt túlélőket. A kis szerkezet roppant sokoldalú, bármin átgázol, segít a túlélők felkutatásában, és még mobiltelefont is visz a bajba jutottaknak.
Vágólapra másolva!

Mivel a kis mentőrobot távirányítással működik, így nincs szükség arra, hogy kezelője is a romok közé merészkedjen. Egyelőre 700 méterig kontrollálható a szerkezet. Quince számára nincs lehetetlen: tűz- és vízálló, lánctalpaival még a lépcsőn is fel tud menni. Ezen kívül 3 dimenziós képet készít a katasztrófaövezetről, amit interneten továbbít a mentőcsapatoknak, így segít feltérképezni a helyszínt és felkutatni az esetleges további túlélőket.


A robot vizet és élelmet, de akár mobiltelefont is tud vinni a beszorult túlélőknek, így azok kapcsolatban maradhatnak a családdal és a mentőcsapatokkal, amíg a helyszínre érkezik a segítség. Ha azonban szükséges, maga is ki tudja menekíteni az épületben rekedt túlélőket. Quince a fej felől megközelíti a mozgásképtelen embert és futószalagjával a hordozótérbe helyezi őt. Ezután kiszállítja a katasztrófaövezetből anélkül, hogy ezzel további életeket veszélyeztetne.


A robotot nemsokára éles helyzetben is tesztelik, mint a helyi tűzoltóbrigád új tagját. Kereskedelmi forgalomba helyezését nem tervezik, kizárólag mentőcsapatoknak készül majd.