A magas cipősarok átformálja a láb izmait

Vágólapra másolva!
Azoknak a nőknek, akik magassarkú cipőt hordanak nap mint nap, fájdalmas lehet, ha tűsarok nélkül sétálnak. Ez amiatt van, mert a rendszeres magassarkú-viselés változásokat idéz elő a vádli izomzatában és az inakban.
Vágólapra másolva!

A napi szintű magassarkú-viselés a vádli izomrostjainak megrövidülését okozhatja, így az Achilles-ín - amely a vádli izmait a csonthoz rögzíti -, merevvé válik és megvastagszik. Míg ez a beállítás nem okoz gondot alátámasztott sarkak esetén, a lapos sarkú cipőben állás vagy járás kényelmetlen lehet, mivel az izom és az ín a megszokott mozdulatokra törekszik. "A láb egy idő után alkalmazkodik az új pozícióhoz" - mondja Marco Narici, az angliai Manchester Metropolitan University tudományos kutatója. - "Mikor magassarkút viselnek, az izmok kényelmesebben érzik magukat."


Mikor az ember magassarkú cipőbe bújik, a térdek megemelkednek és a vádliizomzatot megrövidült (összehúzódott) helyzetben tartják. A tudósok előtt ismeretes tény, hogy amikor az izom összehúzott állapotban van huzamosabb ideig - például mert be van gipszelve -, az valóban rövidebbé válik.


Rövidebb izomrosttal kevésbé hatékony a gyaloglás


Narici kíváncsi volt arra, vajon a napi rendszerességgel viselt magassarkú okozhat-e izomrövidülést. A vizsgálatban résztvevő nők (átlagéletkoruk 43 év) legalább 5 cm, vagy annál magasabb sarkú cipőt viselt heti öt napon át, két éven keresztül. A kísérleti személyek nagy többsége kényelmetlenségről számolt be, mikor mezítláb kellett állniuk. A kísérletnek volt kontrollcsoportja is, akik nem rendszeresen viseltek magas sarkú cipőt.


Narici és kollégái először megmérték a hölgyek vádli izomzatát, egy MRI készülék segítségével, azonban semmilyen eltérést nem találtak a két csoport izomtömegében. Majd az ultrahang vizsgálatnál azt találták, hogy a magassarkút viselő nők izomzata 13 százalékkal volt rövidebb, összehasonlítva a kontrollcsoport eredményével.


A rövidebb izomrostok hatással vannak arra is, hogyan "dolgoznak" az izmok: a rövidebb izomrost kevesebb erőt fejt ki és kevésbé hatékonnyá teszi a gyaloglást.


Az Achilles-ín vizsgálata megmutatta, hogy a magassarkút viselők inai vastagabbak voltak, és így merevebbek is, mint a lapos sarkút viselőké. A vastagabb inak ellensúlyozzák a rövidebb izomrostokat és ezáltal teszik lehetővé a normális működést - mondja Narici.


Nem a magassarkú az egyetlen rizikós lábbeli. Egy 2008-ban végzett kísérlet kimutatta, hogy az állandó strandpapucs hordás is megváltoztatja a járást. A tartás elemeinek apró megváltozása problémákhoz vezethet, mert fájdalmat okoz a talp, a sarok és a boka táján.


Kukába a magassarkúval?


Narici szerint az eredmények nem jelentik azt, hogy a nőknek le kéne mondani a magassarkú viseléséről, de azt ajánlja, hogy végezzenek nyújtó gyakorlatokat egy magas sarkakon eltöltött nap után, hogy megelőzzék az izomrostok rövidülését.